Przejdź do treści

Lubelska Szkoła Superbabci i Superdziadka

1. PIERNICZKI.

W tym roku spróbowałam przepisu z opakowania na pierniczki firmy Kotanyi i okazały się bardzo dobre. Część powiesiliśmy na choince, ale dzieciaki chętnie je wyjadały więc podaję przepis bo mogą smakować w każdej porze roku.

Potrzebne produkty :

  • 550 g mąki żytniej 150 mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • 4 g sody
  • 1 jajko do ciasta i 1 do posmarowania
  • 30 ml wody 1 opakowanie przypraw do pierników
  • 650 g płynnego miodu
  • lukier do dekoracji
  • ja dodałam jeszcze 100g margaryny


Wyrobić ciasto i zostawić przynajmniej na 1 noc w lodówce. Moje było dość rzadkie i sporo podsypywałam przy wałkowanie.

Wykładam na papier do pieczenia – można posmarować drugim, roztrzeproztrzepanym jajkiem lub zostawić do dekoracji lukrem.



A oto moja najmłodsza wnuczka pomaga mi w wycinaniu pierniczków:

 

 

2. ROLADA Z JABŁKAMI wg BABCI LUSI.

CIASTO:
 

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka wody ciepłej ( z kranu)
  • cukier puder do posypania


NADZIENIE:

  • 1 galaretka (wiśniowa, truskawkowa, malinowa, pomarańczowa - wg uznania)
  • 6-8 czubatych łyżek smażonych jabłek (słoik ok. 0,45 – 0,5 l.)


CIASTO:

Oddzielam żółtka od białek. Żółtka w kubku 0,5 l. łączę z łyżeczką proszku do pieczenia i łyżeczką ciepłej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Uwaga! Objętość bardzo się powiększa.

Białka ubijam na sztywno, dodaję 5 łyżek cukru, ubijam dalej. Do sztywno ubitej piany dodaję żółtka z proszkiem, potem 5 łyżek mąki. Ciasto wylewam na blachę (o wymiarach 38x38 – głębszej, z piekarnika), wyłożoną pergaminem wcześniej posmarowanym tłuszczem.

Piekę ok. 15 minut, w nagrzanym piekarniku o temp.180º.

Przygotowuję ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Wykładam na nią ciasto, zdejmuję pergamin. Gorące ciasto zwijam ze ściereczką w wałek, zawiązuję po dwóch końcach. Zostawiam je do ostudzenia.

NADZIENIE:

Galaretkę rozprowadzam w 1 szklance wody, pozostawiam do ostygnięcia. Następnie dodaję smażone jabłka, odstawiam w lodówce do zastygnięcia.

Zimne ciasto rozwijam ze ściereczki, smaruję nadzieniem, zwijam – posypuję cukrem pudrem. Zawijam ponownie w ściereczkę i wkładam do lodówki. Po 10 -12 godzinach rolada smakuje...mniam, mniam.

Tę roladę można nadziewać kremami, masą makową czy orzechową - też pycha!


3. ROŻKI BABCI BASI.

  • margaryna
  • 25 dag serka waniliowego
  • ok. 30 dag maki
  • jajko
  • cukier


Margarynę posiekać z mąką. Dodać serek, żółtko – zagnieść. Jak bardzo się lepi, dodać więcej mąki. Włożyć na noc do lodówki. Wałkować cienko, pokroić w kwadraty, złożyć na pół – w trójkąt. W środek włożyć powidła śliwkowe, koniecznie domowe, bo ze sklepu mają żelatynę i wypływają w trakcie pieczenia. Na jednym talerzu wylać białko, roztrzepać, na drugim wysypać cukier. Zanurzać w białku, potem w cukrze. Ułożyć na blasze. Sposób pieczenia jak przy cieście francuskim. Włożyć do rozgrzanego do ok. 200º piekarnika. Piec ok. 15 minut. Lepiej je obserwować, bo czas pieczenia zależy też od piekarnika. Idealne rożki mają złoty kolor.

Uwaga: Najlepszy jest serek z Krasnegostawu (reklama nieunikniona), nie w okrągłych, ale w kwadratowych opakowaniach. W środek można też wkładać kawałki jabłek, jabłka smażone... – według gustu



4. PĄCZKI ZIEMNIACZANE BABCI TERESY.
 

 

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 kg mąki
  • 4 jajka
  • 10 dag masła
  • 10 dag drożdży
  • ½ szklanki cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego lub zapach śmietankowy
  • dżem gęsty lub marmolada
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia




Ziemniaki przepuścić przez praskę, wymieszać z mąką, jajkami, pokruszonymi drożdżami, rozpuszczonym masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Na porcje ciasta nakładać po łyżeczce dżemu lub marmolady, uformować pączki, odłożyć do wyrośnięcia na 15 minut. Smażyć w głębokim oleju. Osączać na ręczniku papierowym. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Moja uwaga

Najpierw robię z całego ciasta kulki, starając się, aby były jednakowe, potem je nadziewam jak pierogi.





5. CIASTO BABCI MAJKI Z KASZY MANNY.

Smakowane przez babcie podczas szkolenia wyjazdowego nad Zagłęboczem.

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 masło roślinne
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao


Składniki zagotować. Blachę wyłożyć herbatnikami. Wylać na to gorącą masę i przykryć drugą warstwą herbatników. Zalać polewą czekoladową i ozdobić.





6. DELIKATNE CIASTO ORZECHOWE BABCI BASI.

Ciasto orzechowe to coroczna atrakcja listopadowych imienin mojej przyjaciółki Eli. Zawsze podziwiam delikatność tego placka, a jedząc, zapominam o istnieniu kalorii.

  • 40 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
  • ¼ proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru pudru


Upiec dwa placki. Położyć: placek, jabłka, placek, masa.

  • ½ kg jabłek
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru.


Jabłka utrzeć na grubej tarce, usmażyć, dodać cukier.

MASA ORZECHOWA:

  • 25 dag mielonych orzechów
  • ½ l. mleka
  • 25 dag masła
  • 20 dag cukru pudru


Mleko gotować z orzechami na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem, dodawać po łyżce orzechów, ucierać. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową.





7. SERNIK Z KOKOSOWĄ PIERZYNKĄ BABCI BASI.

Sernik jest jednym z ulubionym przeze moją rodzinę ciast. Mam kilka przepisów, które są sprawdzone, ale ten otrzymany od mojej zaprzyjaźnionej sąsiadki Reni podczas pierwszego pieczenia wprowadził mnie w zdumienie, że masa serowa jest tak rzadka. Skutkiem tego złożyłam jej kilka wizyt w celu upewnienia się, czy aby czegoś nie pokręciłam. Nie pokręciłam – masa ma być naprawdę tak rzadka.

CIASTO:

  • 2 szklanki mąki
  • 3 żółtka
  • ½ kostki margaryny
  • łyżeczka proszku, łyżka stołowa cukru


Posiekać margarynę z mąką, dodać resztę składników, zagniatać.

 

MASA SEROWA:

  • 1 kg sera śmietankowego
  • ¾ szklanki cukru
  • ¼ szklanki oleju
  • 2 szklanki mleka
  • budyń śmietankowy
  • 2 jajka + 4 żółtka

cukier waniliowy

Cukier z jajami utrzeć, dodać resztę składników.

PIANA Z BIAŁEK:

Ubić pianę z 5 białek ze szklanką cukru. Najpierw ubijać schłodzone same białka ze szczyptą soli, potem z cukrem, aż zrobi się sztywne. Dodać 15 dag wiórek kokosowych.

Ciasto wyłożyć na blachę, na to masę serową. Piec w rozgrzanym – ok. 180° piekarniku 40 min. Potem wyjąć, wyłożyć ubitą pianę z białek z kokosem. Zmniejszyć temperaturę piekarnika do 100°, piec dalej ok. 25 minut.





8. PTYSIE BABCI ZOSI DLA WNUKA.

Zostało mi trochę mleka i…dobry „Krem do karpatki” w torebce.

  • Najpierw zrobiłam krem wg przepisu na opakowaniu, choć mam też przepis od mojej siostry na masę, więc także podaję:
  • Z ½ l mleka odlać ½ szklanki i rozpuścić 3 łyżki mąki kartoflanej i 2 pszennej Zagotować i ostudzić.
  • 2-3 żółtka utrzeć z 1 szklanką cukru, dodając zagotowaną mąkę i zapach waniliowy
  • Zmiksować 1 kostkę masła i dodać masę.



Ciasto na ptysie:

1 szklankę wody zagotowałam z połową kostki masła, dodałam szklankę mąki i roztrzepałam mikserem. Potem na małym gazie mieszałam, aż ciasto stało się gładkie. Ostudziłam. Dodałam 4 całe jajka i znów zmiksowałam. Ciasto było gotowe i tylko dużą łyżką wyłożyłam je na papier do pieczenia. Zmieściło się 25 „kupek”, ale w pewnej odległości, bo wiem, że rosną. Włożyłam do rozgrzanego piecyka na 25 min. Temperatura pieca 200º. Potem jak już widziałam, że urosły i lekko się przyrumieniły, wyłączyłam piecyk i zostawiłam w nim do ostygnięcia.



Przed podaniem przekroiłam, ale nie do końca, ptysie i łyżeczką wkładałam masę.

Posypałam cukrem pudrem.

Zanim przyszły wnuki poczęstowałam 95- letnią sąsiadkę. Sama też spróbowałam. Za dobre.



9. RURKI BABCI STASI.

  • ½ kg mąki
  • 4 żółtka
  • 1 miękka margaryna Kasia
  • 4 łyżki dobrej śmietany


Wszystkie składniki dobrze posiekać, na koniec uformować kulę i włożyć do lodówki. Po kilku godzinach odkroić kawałek, rozwałkować cienko na stolnicy. Kroić paski o szerokości 3 cm i długości 20 cm i owijać nimi metalową rurkę natłuszczoną oliwą. Piec w mocno nagrzanym piekarniku.

MASA:

  • ½ l mleka
  • 20 dag mielonych orzechów
  • 1 masło
  • ½ szklanki cukru pudru


Mleko z orzechami powoli gotujemy, aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem i powoli dodajemy po łyżce ugotowanej masy orzechowej. Ucieramy, aż masa stanie się puszysta. Nadziewamy nią maszynką do tortów zimne rurki. Pychota!

10. BEZOWY TORT BABCI STASI.

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel olejku rumowego

Ubijam białka na sztywną pianę. Ubijając dodaję ½ szklanki cukru. Drugą połówkę szklanki cukru mieszam z łyżką mąki ziemniaczanej, wsypuję do piany i dalej ubijam. Pod koniec ubijania dodaję parę kropli olejku rumowego. Wykładam do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i suszę placki w niskiej temperaturze 3 godziny.

Do przełożenia najlepiej smakuje mi masa kawowa.

MASA:

  • ½ kostki masła
  • budyń
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Masło ucieram z ugotowanym, wystudzonym budyniem. Pod koniec ucierania dodaję kawę. Przekładam placki. Wierzch smaruję pozostałą masą i widelcem robię „esy floresy”. Efekt znakomity i tort bardzo smaczny.



11. TORT BIEDRONKA.

Ciasto:

  • 4 jajek;
  • 2 łyżki cukru;
  • cukier waniliowy;
  • 2 łyżki mąki pszennej;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  •  

Oddzielić białka od żółtek. Żółtka utrzeć na pienistą masę z jedną łyżką cukru. Osobno ubić białka i dodać jedną łyżkę cukru. Wylać na masę z żółtek. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z ubitymi jajami. Upiec biszkopt, jak przestygnie rozkroić na połowę. Ułożyć na tacę o bokach 3 cm. wys. posmarować rozpuszczoną czekoladą [2 szt. czekolady]. Drugą część biszkoptu kroimy na dwa półksiężyce i układamy z nich skrzydła biedronki.

Masa:

  • budyń;
  • kostka masła;
  • 10 dkg cukru pudru;
  • barwnik spożywczy czerwony lub galaretka wiśniowa.


Budyń ugotować, przestudzić, ukręcić masło z cukrem pudrem i dodawać po 1 łyżce budyniu i dosypać barwnik lub galaretkę do tej masy dla koloru. Masę tą wyłożyć na skrzydła wyrównać nożem. Na masie zrobić kropki z czekolady lub z płatków czekoladowych kukurydzianych. Zrobić pyszczek i biedronka gotowa do jedzenia pycha!!!!


Copyright © 2010 Szkoła Superbabci

Do góry