Coś dobrego dla wnuków
Drukuj
12. WAFEKLI - PRZEPIS Z JANOWA LUBELSKIEGO.
Składniki :
- 1 / kostka masła lub margaryny
- 2/1/2 szklanki śmietany
- 3/1/2 szklanki cukru
Te składniki rozpuścić w garnuszku delikatnie mieszając trzepaczką, nie gotować.
Zdjąć z ognia i dodać galaretę /najlepsza jest wiśniowa/. Jak zacznie gęstnieć posmarować wafle. Na spotkaniu w Janowie bardzo nam smakowały.
13. CIASTECZKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH BABCI TERESY.
- 1 opakowanie płatków owsianych - ok. 40 dag
- 1 masło lub margaryna „Kasia”
- 1 szklanka. cukru pudru
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ szklanka mąki pszennej, razowej, orkiszowej lub żytniej
- po 2-3 łyżki ziaren: słonecznika, siemienia, dyni, wiórków kokosowych, orzechów różnych. (Można dodać w wersji „ na bogato”: migdały, rodzynki, morele, żurawinę)
Uprażyć na suchej patelni ziarna, ciągle mieszając, aby nie przypalić. Dodać masło, roztopić, wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać na patelni chwilę smażąc. Wystudzić; dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Nabierać łyżką porcje masy, kłaść na blachę rozklepać (rozpłaszczyć) na grubość ok. ½ cm .
Piec w temperaturze 180 º ok. 25 min
Smacznego!
14. CIASTECZKA RYŻOWE BABCI TERESY.
- 1 opakowanie kleiku ryżowego „Bobovita” lub „Nestle”
- 1 masło lub „Kasia”
- ½ szklanka cukru (można mniej)
- 1 cukier waniliowy
- 3-4 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- (w wersji „ na bogato” dżem, marmolada, lub wisienki z konfitur)
Masło utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku. Ciągle ucierając, dodać cukier waniliowy, oraz wymieszane: kleik ryżowy, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Rękoma skleić ciasto. Ponieważ jest bardzo klejące, należy podsypać mąką stolnicę i wałek. Rozwałkować na grubość ok. ½ cm .
Wykrawać małe ciasteczka; na środku zrobić delikatny dołeczek palcem i dać dżem lub wisienkę
Piec w temperaturze 180º ok. 25 min.
Smacznego!
15. PRZEPISY NA LATO.
Idzie lato, więc zamiast wędlin kupowanych w sklepach, polecam mięsne dania przygotowywane w domu.
KLOPS
- 1 kg zmielonej łopatki wieprzowej
- 1 ząbek czosnku, pieprz i sól do smaku
- 2 całe jajka
Wszystkie składniki wyrobić ręką, wyłożyć do długiej, wysmarowanej i posypanej bułką blachy. Piec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180º.
KLOPS Z KURCZAKA
Ugotować całego kurczaka z warzywami, tak jak na rosół. Kurczaka wyjąć, przekręcić przez maszynkę, wbić 2 jajka, doprawić solą i pieprzem do smaku. Mięsną masę wyłożyć do podłużnej, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką blachy. Piec 50 minut w temperaturze 180º. Mamy pyszny rosół i pyszne mięsko do pieczywa.
PASZTET
Resztki ugotowanego z warzywami mięsa: trochę wieprzowiny i kurczaka (ok. 1 kg). przekręcić przez maszynkę, dodać 40 dag wątróbki drobiowej surowej, przekręconej przez maszynkę, 2 całe jaja, sól i pieprz do smaku. Masę wyrobić ręką, uklepać wyłożyć do podłużnej, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką blachy. Piec w piekarniku 50 minut. Z wywaru mamy pomidorową ekstra i pasztet palce lizać.
Babcia Stasia.
16. SNIKERS
- paczka okrągłych biszkoptów
- duża paczka herbatników
- masa krówkowa w puszce
- kostka masła
- 3 paczki budyniu śmietankowego
Tortownicę posmarować masłem i ułożyć biszkopty, zalać gorącym budyniem (użyć do tego 2/3 budyniu, 1/3 zostawić do wystudzenia). Na wierzch ułożyć herbatniki. Posmarować je masą krówkową, a na nią ułożyć następną warstwę herbatników. Masło utrzeć z przestudzonym budyniem i cukrem pudrem, wyłożyć na herbatniki. Posypać startą czekoladą lub płatkami migdałowymi. Smacznego!
17. CIASTECZKA ORZECHOWE BABCI BASI.
- 35 dag mąki
- 15 dag mielonych orzechów (lub migdałów)
- 25 dag masła lub margaryny
- 15 dag cukru pudru
- 1 żółtko ugotowane na twardo
- 1 żółtko surowe
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę i mielone orzechy posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Rozwałkować na 0,50 cm i wycinać ciasteczka foremką, małą szklanką lub pokroić radełkiem. Piec 15 min.
18. CIASTECZKA Z MIODEM
- 1/2 kg mąki
- 2 jaja
- 2 łyżki miodu
- kostka masła lub margaryny
- 25 dag cukru
- 1 łyżeczka sody
Jaja, cukier i miód zmiksować. Mąkę, sodę i masło połączyć (najlepiej nożem). Dodać zmiksowane jaja. Zagnieść ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać różne ciasteczka.
19. BABKA EKSPRESOWA
- 1 masło lub margaryna
- 3 jajka
- szklanka cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 łyżek wody
- cukier waniliowy
- trochę kakao
Masło rozpuścić, wsypać cukier, wlać wodę. Jak wystygnie, wbić 3 żółtka, mieszać. Dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia. Ubić pianę, dodać do pozostałych składników, wymieszać. Pół wlać do formy, do reszty dodać kakao i wlać do pozostałego ciasta.
Babcia Basia.
20. CIASTO Z MORELĄ.
- 1 puszka moreli
- 15 dkg masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 3 łyżki maku
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 150 ml mleka
- sól
Morele odsączyć na sitku. Masło, cukier puder, sól utrzeć na puszystą masę. Dodać jaja, kawę i ucierać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko i dokładnie wymieszać.
Tortownicę (lub inną tzw. „blaszkę”) wyłożyć papierem (do pieczenia) i wysmarować margaryną. Następnie wylać ciasto. Ułożyć morelę wypukłością w dół i wyrównać.
Piec ok. 50 minut w 160 ºC. Zalać białą polewą ciepłe ciasto i udekorować.
Smacznego życzy babci Majka.
21. PLACEK Z ANANASEM BABCI MAJKI.
Biszkopt:
- 7 jajek
- 1 mała szklanka cukru
- 1szklanka mąki tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić ze szczyptą soli . Dodać cukier – ubić ,dodać żółtka – ubić. Dodać mąkę i proszek – ubić delikatnie .Wstawić do piekarnika 160 st C , gdy wyrośnie zwiększyć do 200 st C , piec na złoty kolor. Duża blacha wyłożona papierem, wysmarowanym margaryną.
Krem:
- 2 puszki pokrojonych ananasów
- 2 budynie śmietankowe
- 2 galaretki cytrynowe
- 25 dkg masła
Inne :
- Wiórki kokosowe do posypania
- plus coś według własnej fantazji
Odlać do garnka sok z puszek ananasów, dodać 2 szklanki wody. Odlać 1 szklankę do kubka i rozrobić budynie , zagotować .Wyłączyć gaz , wsypać galaretki i rozmieszać . Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia masła . Odlać duży kubek masy i do reszty dodać ananasy , wymieszać . Biszkopt przekroić na pół ( piec poprzedniego dnia) wylać masę nakryć drugą połową biszkoptu i wylać masę z kubka i posypać wiórkami lub wg swojej fantazji.
Można zrobić biszkopt czekoladowy-zamiast łyżki mąki , łyżkę kakao (biszkopt czekoladowy).
Smacznego!