12. WAFEKLI - PRZEPIS Z JANOWA LUBELSKIEGO.

Składniki :
 


Te składniki rozpuścić w garnuszku delikatnie mieszając trzepaczką, nie gotować.
Zdjąć z ognia i dodać galaretę /najlepsza jest wiśniowa/. Jak zacznie gęstnieć posmarować wafle. Na spotkaniu w Janowie bardzo nam smakowały.


13. CIASTECZKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH BABCI TERESY.


Uprażyć na suchej patelni ziarna, ciągle mieszając, aby nie przypalić. Dodać masło, roztopić, wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać na patelni chwilę smażąc. Wystudzić; dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.

Nabierać łyżką porcje masy, kłaść na blachę rozklepać (rozpłaszczyć) na grubość ok. ½ cm .

Piec w temperaturze 180 º ok. 25 min

Smacznego!



14. CIASTECZKA RYŻOWE BABCI TERESY.

Masło utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku. Ciągle ucierając, dodać cukier waniliowy, oraz wymieszane: kleik ryżowy, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Rękoma skleić ciasto. Ponieważ jest bardzo klejące, należy podsypać mąką stolnicę i wałek. Rozwałkować na grubość ok. ½ cm .

Wykrawać małe ciasteczka; na środku zrobić delikatny dołeczek palcem i dać dżem lub wisienkę

Piec w temperaturze 180º ok. 25 min.

Smacznego!



15. PRZEPISY NA LATO.

Idzie lato, więc zamiast wędlin kupowanych w sklepach, polecam mięsne dania przygotowywane w domu.

KLOPS


Wszystkie składniki wyrobić ręką, wyłożyć do długiej, wysmarowanej i posypanej bułką blachy. Piec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180º.

KLOPS Z KURCZAKA

Ugotować całego kurczaka z warzywami, tak jak na rosół. Kurczaka wyjąć, przekręcić przez maszynkę, wbić 2 jajka, doprawić solą i pieprzem do smaku. Mięsną masę wyłożyć do podłużnej, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką blachy. Piec 50 minut w temperaturze 180º. Mamy pyszny rosół i pyszne mięsko do pieczywa.

PASZTET

Resztki ugotowanego z warzywami mięsa: trochę wieprzowiny i kurczaka (ok. 1 kg). przekręcić przez maszynkę, dodać 40 dag wątróbki drobiowej surowej, przekręconej przez maszynkę, 2 całe jaja, sól i pieprz do smaku. Masę wyrobić ręką, uklepać wyłożyć do podłużnej, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką blachy. Piec w piekarniku 50 minut. Z wywaru mamy pomidorową ekstra i pasztet palce lizać.

                                                                                                   Babcia Stasia.


16. SNIKERS


Tortownicę posmarować masłem i ułożyć biszkopty, zalać gorącym budyniem (użyć do tego 2/3 budyniu, 1/3 zostawić do wystudzenia). Na wierzch ułożyć herbatniki. Posmarować je masą krówkową, a na nią ułożyć następną warstwę herbatników. Masło utrzeć z przestudzonym budyniem i cukrem pudrem, wyłożyć na herbatniki. Posypać startą czekoladą lub płatkami migdałowymi. Smacznego!

17. CIASTECZKA ORZECHOWE BABCI BASI.

Mąkę i mielone orzechy posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Rozwałkować na 0,50 cm i wycinać ciasteczka foremką, małą szklanką lub pokroić radełkiem. Piec 15 min.

18. CIASTECZKA Z MIODEM

 

 

Jaja, cukier i miód zmiksować. Mąkę, sodę i masło połączyć (najlepiej nożem). Dodać zmiksowane jaja. Zagnieść ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać różne ciasteczka.

19. BABKA EKSPRESOWA

 

 

Masło rozpuścić, wsypać cukier, wlać wodę. Jak wystygnie, wbić 3 żółtka, mieszać. Dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia. Ubić pianę, dodać do pozostałych składników, wymieszać. Pół wlać do formy, do reszty dodać kakao i wlać do pozostałego ciasta.

                                                                                                      Babcia Basia.

20. CIASTO Z MORELĄ.

 

Morele odsączyć na sitku. Masło, cukier puder, sól utrzeć na puszystą masę. Dodać jaja, kawę i ucierać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko i dokładnie wymieszać.

Tortownicę (lub inną tzw. „blaszkę”) wyłożyć papierem (do pieczenia) i wysmarować margaryną. Następnie wylać ciasto. Ułożyć morelę wypukłością w dół i wyrównać.

Piec ok. 50 minut w 160 ºC. Zalać białą polewą ciepłe ciasto i udekorować.

                                                                                              Smacznego życzy babci Majka.

 

21. PLACEK Z ANANASEM BABCI MAJKI.

Biszkopt:

Białka ubić ze szczyptą soli . Dodać cukier – ubić ,dodać żółtka – ubić. Dodać mąkę i proszek – ubić delikatnie .Wstawić do piekarnika 160 st C , gdy wyrośnie zwiększyć do 200 st C , piec na złoty kolor. Duża blacha wyłożona papierem, wysmarowanym margaryną.

Krem:

Inne :

Odlać do garnka sok z puszek ananasów, dodać 2 szklanki wody. Odlać 1 szklankę do kubka i rozrobić budynie , zagotować .Wyłączyć gaz , wsypać galaretki i rozmieszać . Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia masła . Odlać  duży kubek masy i do reszty dodać ananasy , wymieszać . Biszkopt przekroić na pół  ( piec poprzedniego dnia) wylać masę nakryć drugą połową biszkoptu i wylać masę z kubka i posypać wiórkami  lub wg swojej fantazji.

Można zrobić biszkopt czekoladowy-zamiast łyżki mąki , łyżkę kakao (biszkopt czekoladowy).

                                                                            Smacznego!


Copryright © Lubelska Szkoła Superbabci i Superdziadka.