12. WAFEKLI - PRZEPIS Z JANOWA LUBELSKIEGO.
Składniki :
Te składniki rozpuścić w garnuszku delikatnie mieszając trzepaczką, nie gotować.
Zdjąć z ognia i dodać galaretę /najlepsza jest wiśniowa/. Jak zacznie gęstnieć posmarować wafle. Na spotkaniu w Janowie bardzo nam smakowały.
13. CIASTECZKA Z PŁATKÓW OWSIANYCH BABCI TERESY.
Uprażyć na suchej patelni ziarna, ciągle mieszając, aby nie przypalić. Dodać masło, roztopić, wsypać płatki owsiane i dokładnie wymieszać na patelni chwilę smażąc. Wystudzić; dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Nabierać łyżką porcje masy, kłaść na blachę rozklepać (rozpłaszczyć) na grubość ok. ½ cm .
Piec w temperaturze 180 º ok. 25 min
Smacznego!
14. CIASTECZKA RYŻOWE BABCI TERESY.
Masło utrzeć z cukrem dodając po 1 jajku. Ciągle ucierając, dodać cukier waniliowy, oraz wymieszane: kleik ryżowy, wiórki kokosowe i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Rękoma skleić ciasto. Ponieważ jest bardzo klejące, należy podsypać mąką stolnicę i wałek. Rozwałkować na grubość ok. ½ cm .
Wykrawać małe ciasteczka; na środku zrobić delikatny dołeczek palcem i dać dżem lub wisienkę
Piec w temperaturze 180º ok. 25 min.
Smacznego!
15. PRZEPISY NA LATO.
Idzie lato, więc zamiast wędlin kupowanych w sklepach, polecam mięsne dania przygotowywane w domu.
KLOPS
Wszystkie składniki wyrobić ręką, wyłożyć do długiej, wysmarowanej i posypanej bułką blachy. Piec w piekarniku 1 godzinę w temperaturze 180º.
KLOPS Z KURCZAKA
Ugotować całego kurczaka z warzywami, tak jak na rosół. Kurczaka wyjąć, przekręcić przez maszynkę, wbić 2 jajka, doprawić solą i pieprzem do smaku. Mięsną masę wyłożyć do podłużnej, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką blachy. Piec 50 minut w temperaturze 180º. Mamy pyszny rosół i pyszne mięsko do pieczywa.
PASZTET
Resztki ugotowanego z warzywami mięsa: trochę wieprzowiny i kurczaka (ok. 1 kg). przekręcić przez maszynkę, dodać 40 dag wątróbki drobiowej surowej, przekręconej przez maszynkę, 2 całe jaja, sól i pieprz do smaku. Masę wyrobić ręką, uklepać wyłożyć do podłużnej, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką blachy. Piec w piekarniku 50 minut. Z wywaru mamy pomidorową ekstra i pasztet palce lizać.
Babcia Stasia.
16. SNIKERS
Tortownicę posmarować masłem i ułożyć biszkopty, zalać gorącym budyniem (użyć do tego 2/3 budyniu, 1/3 zostawić do wystudzenia). Na wierzch ułożyć herbatniki. Posmarować je masą krówkową, a na nią ułożyć następną warstwę herbatników. Masło utrzeć z przestudzonym budyniem i cukrem pudrem, wyłożyć na herbatniki. Posypać startą czekoladą lub płatkami migdałowymi. Smacznego!
17. CIASTECZKA ORZECHOWE BABCI BASI.
Mąkę i mielone orzechy posiekać z masłem, dodać cukier, żółtka i zagnieść kruche ciasto. Wstawić na 2-3 godz. do lodówki. Rozwałkować na 0,50 cm i wycinać ciasteczka foremką, małą szklanką lub pokroić radełkiem. Piec 15 min.
18. CIASTECZKA Z MIODEM
Jaja, cukier i miód zmiksować. Mąkę, sodę i masło połączyć (najlepiej nożem). Dodać zmiksowane jaja. Zagnieść ciasto i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować i wykrawać różne ciasteczka.
19. BABKA EKSPRESOWA
Masło rozpuścić, wsypać cukier, wlać wodę. Jak wystygnie, wbić 3 żółtka, mieszać. Dodać cukier waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia. Ubić pianę, dodać do pozostałych składników, wymieszać. Pół wlać do formy, do reszty dodać kakao i wlać do pozostałego ciasta.
Babcia Basia.
20. CIASTO Z MORELĄ.
Morele odsączyć na sitku. Masło, cukier puder, sól utrzeć na puszystą masę. Dodać jaja, kawę i ucierać. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mak, mleko i dokładnie wymieszać.
Tortownicę (lub inną tzw. „blaszkę”) wyłożyć papierem (do pieczenia) i wysmarować margaryną. Następnie wylać ciasto. Ułożyć morelę wypukłością w dół i wyrównać.
Piec ok. 50 minut w 160 ºC. Zalać białą polewą ciepłe ciasto i udekorować.
Smacznego życzy babci Majka.
21. PLACEK Z ANANASEM BABCI MAJKI.
Biszkopt:
Białka ubić ze szczyptą soli . Dodać cukier – ubić ,dodać żółtka – ubić. Dodać mąkę i proszek – ubić delikatnie .Wstawić do piekarnika 160 st C , gdy wyrośnie zwiększyć do 200 st C , piec na złoty kolor. Duża blacha wyłożona papierem, wysmarowanym margaryną.
Krem:
Inne :
Odlać do garnka sok z puszek ananasów, dodać 2 szklanki wody. Odlać 1 szklankę do kubka i rozrobić budynie , zagotować .Wyłączyć gaz , wsypać galaretki i rozmieszać . Dodać masło i mieszać do rozpuszczenia masła . Odlać duży kubek masy i do reszty dodać ananasy , wymieszać . Biszkopt przekroić na pół ( piec poprzedniego dnia) wylać masę nakryć drugą połową biszkoptu i wylać masę z kubka i posypać wiórkami lub wg swojej fantazji.
Można zrobić biszkopt czekoladowy-zamiast łyżki mąki , łyżkę kakao (biszkopt czekoladowy).
Smacznego!