Przejdź do treści

Lubelska Szkoła Superbabci i Superdziadka

 

22. Piernik Babuni (gotowany) Babci Basi.

Porcja pojedyncza (1 ½ blachy wąskiej)

Składniki:

  • ½ kg mąki
  • ½ kg cukru (25-30dkg)
  • 25 dkg masła
  • ½ szklanki oleju
  • łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki sody
  • 6 jajek
  • Przyprawa do pierników
  • Bakalie (sporo orzechów, skórka pomarańczowa, rodzynki, morele, śliwki)

W dużym garnku rozpuścić masło, olej, cukier, miód, 2 łyżki mąki. Gotować stale mieszając raczej na mniejszym ogniu aż się zarumieni (gdy będzie pryskał, wyłączyć).

Gorący wstawić do zlewu, wlać 2 szklanki gorącej, wrzącej wody – wymieszać i pozostawić do ostudzenia.

Do ostudzonej masy dodać żółtka, wymieszać, dodać mąkę, sodę, trochę przyprawy do piernika, ubitą z 6 jaj pianę, wymieszać, dodać bakalie.

Piec 1 godzinę w temperaturze 175-180 st. C

Polać polewą.

Polewa:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao

To wszystko zagotować, dodać 3 łyżki mąki ziemniaczanej i całej jajko (dla połysku), wymieszać, polać.Babcia Basia piecze wykorzystując miejsce w piekarniku, podwójną porcję tj. 3 długie blaszki.

 

23.SERNIK Z WIÓRKAMI.

CIASTO

  • 30 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 15 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka smalcu
  • szczypta soli

Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto i dokładnie wylepić nim, łącznie z brzegami, nasmarowaną tłuszczem blachę.

MASA

  • 1 kgprzemielonego sera
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 całej jajka
  • 4 żółtka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 szklanki mleka

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Mleko dodać na końcu. Masa jest bardzo rzadka. Wlać do blachy wyłożonej ciastem (na cieście można poukładać cienko pokrojone brzoskwinie). Piec ok 45 min. Na podpieczony ser (po ok 10-15 min.) wykładamy pianę z pozostałych białek ubitą wraz z 3/4 szklanki cukru i 20 dag wiórek kokosowych.

                                                                                                         

                                                                                                          Babcia Lusia

24.PUSZEK

  • 4 całe jaja
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki margaryny „Palma”
  • 2 łyżki octu
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy

Margarynę utrzeć z cukrem do białości, wbijać po jednym całym jaju i dalej ucierać. Następnie wsypać mąkę jedną i drugą oraz proszek do pieczenia, oliwę i dobrze wymieszać składniki. Dolać ocet i ponownie wymieszać. Wyłożyć do wysmarowanej długiej blaszki. Piec 50 minut w temp. 180°.

                                                                                                        Babcia Stasia  

 

25.JANOWSKIE CIASTECZKA - [BABCI HALINKI]

 

  • 3 żółtka
  • kostka masła lub margaryny
  • szklanka cukru

to wszystko zmiksować

  • ok. ½ kg mąki,
  • mały proszek do pieczenia,
  • aromat lub cukier waniliowy,
  • łyżka smalcu,
  • 2 łyżki śmietany.

Można dodać 2łyżki miodu – będą miodowe.

Zagnieść ciasto  i na 2 godz. do lodówki, następnie ciasto włożyć pomiędzy dwa papiery do pieczenia i rozwałkować, wycinać foremką lub nożykiem, można posypać cukrem.

Piec w temperaturze 200 stopni – na papierze do pieczenia.    

                                                                                               Pychota – poleca Babcia Lusia 

 

26.RACUSZKI NA KAŻDĄ PORĘ ROKU.

 

  • 1/2 litra zsiadłego mleka lub kefiru
  • 2 całe jaja
  • sól i cukier do smaku
  • 30 dkg maki
  • jabłka obrane i pokrojone w kostkę
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • cukier puder do posypania
  • oliwa do smarzenia

Do mleka wbijam całe jajka, dosypuję mąkę, sól i cukier. Trzepaczką lekko ubijam do uzyskania masy gęstości śmietany. Pod konie dosypuje sodę i dokładam jabłka, wymieszam i łyżką kładę na rozgrzany tłuszcz placuszki. Smaże na złoty kolor i po zdjęciu z patelni posypuję cukrem pudrem.

                                                                                               Superbabcia Stasia

 

27. CIASTO  ORZECHOWE BABCI KRYSI

CIASTO

  • 30 dag mąki
  • 30 dag margaryny lub masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka zimnej wody
  • Nie daje się cukru

Wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy lub w garnku. Dzielimy na pół. Połowę ciasta rozkładamy na dużej, podłużnej blaszce. Drugą połowę wstawiamy do lodówki – najlepiej do zamrażarki. Pierwszą połowę możemy zapiec przed położeniem masy orzechowej.

MASA ORZECHOWA

  • 45 dag zmielonych orzechów włoskich
  • ½ kg cukru pudru
  • 12 jaj

Z białek ubijamy pianę. Żółtka z cukrem ucieramy do białości. Pianę z białek dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy z orzechami. Wylewamy na surową lub upieczoną połowę ciasta. Masę posypujemy utartym ciastem  wyjętym z lodówki.

Ciasto wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika (ok. 200° - 220°). Pieczemy w dość wysokiej temperaturze, aż starte ciasto się zarumieni (ok. 45 minut). Kiedy ciasto  jest już zarumienione,  sprawdzamy zapałką, czy nie zostaje na niej mokra masa. Jest upieczone, jeśli zapałka jest sucha lub pozostają na niej okruchy ciasta.

Ja po zarumienieniu zmniejszam temperaturą i piekę jeszcze ok. 25 minut.

 

28. CIASTO KRUCHE, Z ORZECHOWYM, WIÓRKAMI I WIŚNIAMI (Z BABICY)

CIASTO KRUCHE

  • 30 dag mąki
  • 4 żółtka
  • 15 dag margaryny
  • 15 dag cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Ciasto wyrobić i podzielić na 2 części. Jedną wyłożyć na blachę, na to dżem wiśniowy lub podobny (można jabłka z galaretką).

CIASTO KOKOSOWE

  • 4 białka
  • 15 dag cukru
  • 15 dag wiórek kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Ubić pianę, dodać cukier, na końcu dodać mąkę i wiórki. Wymieszać i położyć to  ciasto na dżem.

CIASTO ORZECHOWE

  • 4 jajka
  • 15 dag zmielonych orzechów
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • łyżka kakao ( jak ciemne to mniej )
  • 10 dag cukru

Z białek  ubić pianę, dodać cukier i żółtka, ciągle ubijając. Potem dodać orzechy, kakao i mąkę. Wymieszać i wylać na kokosowe ciasto.

Przykryć drugą częścią ciasta kruchego i upiec. Po upieczeniu można polać polewą lub porobić z niej zygzaki.

29. CIASTO  JABŁKOWO – ORZECHOWE

8 średnich jabłek obrać, pokroić w talarki i zasypać cukrem -1,5 szklanki na godzinę.

Jedną szklankę orzechów włoskich – mielonych, 2 szklanki mąki, jedną łyżeczkę proszku do pieczenia, 5 jaj, 3-4 łyżki oleju – składniki połączyć , dodać przygotowane jabłka i wyłożyć na wysmarowaną blachę, piec 45 minut w temp. 180 stopni

Polewa – 4 łyżki wody, ½ margaryny, 3 łyżki cukru, 2 łyżki kakao [ gotować do zgęstnienia ] możemy posypać : wiórkami kokosowymi, płatkami  migdałowymi lub kolorową posypką .

                                                          Babcia Krysia z Janowa Lubelskiego
 


Copyright © 2010 Szkoła Superbabci

Do góry