Coś dobrego dla wnuków
Drukuj
Mazurek najłatwiejszy
CIASTO
- 0,5 kg mąki
- 25 dkg margaryny
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dkg cukru
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- 1 łyżka octu lub soku z cytryny
- 1 cukier waniliowy
Szybko wyrobić ciasto i na 0,5 godz. do lodówki, formować brzegi, obkleić uformowany mazurek - posmarować białkiem, nakłuć ciasto widelcem [by nie popękało]
MASA
- 1 szklanka śmietany 18%
- 40 dkg cukru
- Cukier waniliowy
Wszystkie produkty gotujemy w wysokim garnku [od momentu zagotowania – należy gotować równe 11 minut – mieszać] Masa jest słodka – nie wylewamy grubej warstwy.
Mazurek powinien poleżeć kilka dni.
Dekorujemy – migdałami, orzechami, skórką pomarańczową, cytrynową , mogą być daktyle, rodzynki , posypki. Masę można łączyć z kakałem , czekoladą, , barwnikami .
Można piec mazurki w kształcie pisanki, kurczaka, zająca , kwiatów lub obrazków.
SMACZNEGO – BABCIA LUSIA
MAZUREK MAGDY
CIASTO
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 kostka margaryny
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku
- śmietana żeby zagnieść
ciasto zagnieść i do lodówki na godzinę.
wylepić blaszkę z brzegami. podpiec.
MASA
- 0,50l śmietany
- 1,50 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 3jajka
śmietanę z cukrem i kakao gotować 10min. mieszając
wystudzić ,do chłodnej masy dodawać po jednym żółtku ucierając wałkiem
na koniec ubić pianę z białek i lekko wymieszać, to będzie rzadkie .
Na podpieczone ciasto wysypujemy różne bakalie i orzechy i zalewamy masą
pieczemy w 180 st. 15 min.
kroić na drugi dzień. Poleca Babcia Magda
MAZUREK MAKOWO-ORZECHOWYM
KRUCHE CIASTO
- - margaryna
- - 3 żółtka
- - 2-3 łyżki cukru
- - ok. 3 szklanek mąki
- - cukier waniliowy
- - czubata łyżeczka proszku
Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Zagnieść. Rozwałkować na dużą blachę („firmową z piekarnika”).
MASA MAKOWA
- - 2 szklanki maku
- - 1 szklanka cukru
- - ¾ kostki masła
Wypłukany mak zalać zimnym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 min na małym ogniu, wystudzić. Nadmiar mleka osaczyć na sicie. Zemleć dwa razy przez maszynkę, drugi raz z cukrem. Do rozpuszczonego masła dodać mak. Gotować, aż się zeszkli. Gorącą masę wykładać na upieczone ciasto.
MASA ORZECHOWA
- - 1/3 szklanki mleka
- - ½ kostki masła
- - 2/3 szklanki cukru
- - szklanka zmielonych orzechów
Mleko z cukrem zagotować. Wsypać zmielone orzechy. Gotować, aż się zeszkli. Gorącą masę orzechową wykładać na makową.
Dekorować zgodnie z własną fantazją. Ja robię wzorek z polewy czekoladowej i ozdabiam skórką pomarańczową i migdałami.
Polecam – Babcia Basia
CIASTO NA AMONIAKU
- ½ kg mąki tortowej
- ½ kostki margaryny
- ½ szklanki śmietany
- 2 całe jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki amoniaku
Zagniatam ciasto i dzielę na 5 części ,wałkuję i piekę cienkie placki po 20 minut w temp 180 stopni .Jak wystygną smaruję pierwszą warstwę wiśniami z syropu ,a następne przekładam masą budyniową .Na wierzchu smaruję masą i kruszę ciastem z pozostałych okrawków placków .
MASA BUDYNIOWA
- ½ litra mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej –gotuję budyń
- 1 kostka masła
- 3 łyżki cukru pudru
Po wystygnięciu budyniu ucieram masło z cukrem pudrem i po 1 łyżce dodaję budyń .
Stasia Węgorek
WAFLE Z BANANAMI
- ¾ kostki margaryny
- ½ szklanki wody
- ¾ szklanki cukru
- 2 i ½ łyżki kakao
- 1 galaretka cytrynowa
- 2 banany
Wodę, cukier, margarynę zagotować, dodać kakao, galaretkę, chwilę podgotować na małym ognii. Wkruszyć 2 wafle do gorącej masy. Połowę gorącej masy wyłożyć na wafel, rozsmarować, przykryć drugim waflem i na nim rozsmarować resztę masy. Na brzegu położyć banany, zwinąć w roladę. Schłodzić. Można polać polewą czekoladową. Kroić w plastry.
WAFLE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI
- 20 dkg wiórków kokosowych
- ¾ szklanki mleka
- Kostka masła
- ½ szklanki cukru lub więcej
- Cukier waniliowy
- Paczka okrągłych biszkoptów
- Czerwona galaretka
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody, trochę odlać do namaczania biszkoptów, resztę zostawić do ostygnięcia. W garnku zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać wiórki kokosowe i pogotować 2-5 min. Wystudzić. Masło zmiksować dodawać wystudzone wiórki, dalej ucierać na masę. 4 wafle skleić powidłami lub masą krówkową. Na wafle kładziemy połowę masy z wiórków na nią biszkopty namoczone w galaretce i zastygłą galaretkę oraz resztę masy kokosowej. Przykrywamy drugim waflem. Obciążyć i schłodzić.
poleca Zosia S.
CHAŁKA
Przygotowanie: krok po kroku wykonanie chałki 6-splotowej: |
MUFFINKI
MUFFINKI
- 50 dag maki
- 25 dag margaryny
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczka kakao
- Sok z 1 cytryny
Margarynę utrzeć z cukrem dodając stopniowo żółtka, mleko mąkę wymieszaną z proszkiem i sok z cytryny. Z 2 białek ubić pianę i delikatnie wymieszać do 1/3 dodać kakao i delikatnie wymieszać
Każdą foremkę wypełnić białym, włożyć owoce i uzupełnić ciastem ciemnym do ½ foremki
Piec w 180 prze 20 min.
MUFFINKI KAKAOWE
- 250g mąki
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka lub wody
- ½ szklanki oleju roślinnego
- 2 jajka
Do jednej miski wysypujemy i mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę , cukier, kakao i proszek do pieczenia Do drugiej miski wysypujemy i mieszamy wszystkie składniki mokre: wodę, olej, jajka Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy krótko i niedokładnie.Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min, w 200 st.
Babcia Zosia poleca
BABKA WIELKANOCNA
- 30 dkg mąki
- 20 dkg cukru pudru
- 20 dkg masła
- 4 jajka
- 0,5 szklanki mleka
- 3 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Cukier z żółtkami i masłem utrzeć na pulchną masę.Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczeniaPowoli dodawać do masy na przemian mąkę z mlekiem cały czas ucierającUbić pianę z białek, następnie dodać do masy, delikatnie mieszającWiększą część ciasta wylać do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i dobrze wymieszać.Ciemne ciasto wylać na jasne. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC około 1 godz. Po wystudzeniu wyjąć.
Można polać polewą czekoladową.
Babcia Danusia poleca