Przejdź do treści

Lubelska Szkoła Superbabci i Superdziadka

Mazurek najłatwiejszy

 

 

CIASTO

  • 0,5 kg  mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg cukru
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • 1 łyżka octu lub soku z cytryny
  • 1 cukier waniliowy

Szybko wyrobić ciasto i na 0,5 godz. do lodówki, formować brzegi, obkleić uformowany mazurek  -  posmarować białkiem,  nakłuć  ciasto  widelcem [by nie popękało]

 

MASA

 

  • 1 szklanka  śmietany   18%
  • 40 dkg  cukru
  • Cukier waniliowy

Wszystkie produkty gotujemy w wysokim garnku [od momentu zagotowania – należy gotować równe 11 minut – mieszać]  Masa jest słodka – nie wylewamy grubej warstwy.

Mazurek powinien  poleżeć kilka dni.

Dekorujemy – migdałami, orzechami, skórką pomarańczową, cytrynową , mogą być daktyle, rodzynki , posypki. Masę można łączyć z kakałem , czekoladą, , barwnikami .

Można piec mazurki w kształcie pisanki, kurczaka, zająca , kwiatów lub obrazków.

                                                                         SMACZNEGO – BABCIA LUSIA

MAZUREK MAGDY

CIASTO
 

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku
  • śmietana żeby zagnieść

ciasto zagnieść i do lodówki na godzinę.
wylepić blaszkę z brzegami. podpiec.

MASA

  • 0,50l śmietany
  • 1,50 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3jajka

śmietanę z cukrem i kakao gotować  10min. mieszając
wystudzić ,do chłodnej masy dodawać po jednym  żółtku  ucierając  wałkiem
na koniec ubić pianę z białek i lekko wymieszać, to będzie rzadkie .

Na podpieczone ciasto wysypujemy różne bakalie i orzechy i zalewamy masą
pieczemy w 180 st. 15 min.
kroić na drugi dzień.                                 Poleca Babcia Magda

 

MAZUREK MAKOWO-ORZECHOWYM

 

 

KRUCHE CIASTO

  • - margaryna
  • - 3 żółtka
  • - 2-3 łyżki cukru
  • - ok. 3 szklanek mąki
  • - cukier waniliowy
  • - czubata łyżeczka proszku

Mąkę posiekać z margaryną, dodać żółtka, cukier i cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Zagnieść. Rozwałkować na dużą blachę („firmową z piekarnika”).

MASA MAKOWA

  • - 2 szklanki maku
  • - 1 szklanka cukru
  • - ¾ kostki masła

Wypłukany mak zalać zimnym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować 15 min na małym ogniu, wystudzić. Nadmiar mleka osaczyć na sicie. Zemleć dwa razy przez maszynkę, drugi raz z cukrem. Do rozpuszczonego masła dodać mak. Gotować, aż się zeszkli. Gorącą masę wykładać na upieczone ciasto.

MASA ORZECHOWA

  • - 1/3 szklanki mleka
  • - ½ kostki masła
  • - 2/3 szklanki cukru
  • - szklanka zmielonych orzechów

Mleko z cukrem zagotować. Wsypać zmielone orzechy. Gotować, aż się zeszkli. Gorącą masę orzechową wykładać na makową.

Dekorować zgodnie z własną fantazją. Ja robię wzorek z polewy czekoladowej i ozdabiam skórką pomarańczową i migdałami.

                                                                         Polecam – Babcia Basia

CIASTO NA AMONIAKU

      

 

  • ½ kg mąki tortowej
  • ½ kostki margaryny
  • ½ szklanki śmietany  
  • 2 całe jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki amoniaku

Zagniatam ciasto i dzielę na 5 części ,wałkuję i piekę cienkie placki po 20 minut w temp 180 stopni .Jak wystygną smaruję pierwszą warstwę wiśniami z syropu ,a następne przekładam masą budyniową .Na wierzchu smaruję masą i kruszę ciastem z pozostałych okrawków placków .

MASA BUDYNIOWA

  • ½ litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej –gotuję budyń
  • 1 kostka masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Po wystygnięciu budyniu ucieram masło z cukrem pudrem i po 1 łyżce dodaję budyń .

                                                                                                    Stasia Węgorek

WAFLE Z BANANAMI

  • ¾ kostki margaryny
  • ½ szklanki wody
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 i ½ łyżki kakao
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 banany

Wodę, cukier, margarynę zagotować, dodać kakao, galaretkę, chwilę podgotować na małym ognii. Wkruszyć 2 wafle do gorącej masy. Połowę gorącej masy wyłożyć na wafel, rozsmarować, przykryć drugim waflem i na nim rozsmarować resztę masy. Na brzegu położyć banany, zwinąć w roladę. Schłodzić. Można polać polewą czekoladową. Kroić w plastry.

WAFLE Z WIÓRKAMI KOKOSOWYMI

  • 20 dkg wiórków kokosowych
  • ¾ szklanki mleka
  • Kostka masła
  • ½ szklanki cukru lub więcej
  • Cukier waniliowy
  • Paczka okrągłych biszkoptów
  • Czerwona galaretka

Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody, trochę odlać do namaczania biszkoptów, resztę zostawić do ostygnięcia. W garnku zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać wiórki kokosowe i pogotować 2-5 min. Wystudzić. Masło zmiksować dodawać wystudzone wiórki, dalej ucierać na masę. 4 wafle skleić powidłami lub masą krówkową. Na wafle kładziemy połowę masy z wiórków na nią biszkopty namoczone w galaretce i zastygłą galaretkę oraz resztę masy kokosowej. Przykrywamy drugim waflem. Obciążyć i schłodzić.

                                                                                                                poleca  Zosia S.

 

CHAŁKA
2 sztuki
 

  • 30 g świeżych drożdży
  • 400 ml ciepłej wody
  • 90 g cukru
  • 1 łyżka soli
  • 850 g + 150 g mąki
  • 3 jajka, lekko roztrzepane
  • 100 g masła roztopionego w garnuszku i ostudzonego
  • Do posmarowania: 1 jajko + 1 łyżeczka wody
  • Do posypania: mak lub sezam

Przygotowanie:
Drożdże umieścić w misce, zalać ciepłą wodą i wymieszać. Kiedy się rozpuszczą, dodać 850 g mąki, cukier, sól. Cały czas mieszając dodawać następnie jajka i masło. Dobrze wyrobić ciasto i powoli dodawać kolejne 150 g mąki - czasem należy jej dać mniej, innym razem więcej. Wszystko zależy od tego, jakiej konsystencji jest ciasto - powinno być dosyć luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Nie może też być zbite.

Kiedy ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, wyjąć je na blat i wyrabiać kolejne 5-10 minut. Uformować kulę, lekko spryskać ją olejem i włożyć do miski na 2 godziny. W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować wbijając w nie pięść.

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 części.

Każdą część podzielić na 4 lub 6 części. Z części uformować wałki i zapleść z nich chałki.

Chałki przełożyć do foremek wysmarowanych oliwą. Przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Kiedy wyrosną, posmarować jajkiem wymieszanym z wodą. Można posypać makiem lub sezamem.

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Wstawić chałki i piec ok. 30-40 minut, w miarę potrzeby przykrywając podczas pieczenia folią aluminiową.

krok po kroku wykonanie chałki 6-splotowej:

http://www.youtube.com/watch?v=22p3wIHLupc

 

MUFFINKI

MUFFINKI

  • 50 dag maki
  • 25 dag margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczka kakao
  • Sok z 1 cytryny

Margarynę utrzeć z cukrem dodając stopniowo żółtka, mleko mąkę wymieszaną z proszkiem i sok z cytryny. Z 2 białek ubić pianę i delikatnie wymieszać do 1/3 dodać kakao i delikatnie  wymieszać

Każdą foremkę wypełnić białym, włożyć owoce i uzupełnić ciastem ciemnym do ½ foremki

Piec w 180 prze 20 min.

 

MUFFINKI KAKAOWE

  • 250g mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka lub wody
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka

 

Do jednej miski wysypujemy i mieszamy wszystkie składniki suche: mąkę , cukier, kakao i proszek do pieczenia Do drugiej miski wysypujemy i mieszamy wszystkie składniki mokre: wodę, olej, jajka Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy krótko i niedokładnie.Wlewamy w foremki. Pieczemy 20 min, w 200 st.

                                                                                                                Babcia Zosia poleca

BABKA  WIELKANOCNA

 

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg cukru pudru
  • 20 dkg masła
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia

 

Cukier z żółtkami i masłem utrzeć na pulchną masę.Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczeniaPowoli dodawać do masy na przemian mąkę z mlekiem cały czas ucierającUbić pianę z białek, następnie dodać do masy, delikatnie mieszającWiększą część ciasta wylać do wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką formy. Do pozostałej części ciasta dodać kakao i dobrze wymieszać.Ciemne ciasto wylać na jasne. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC około 1 godz. Po wystudzeniu wyjąć.

Można polać polewą czekoladową.

                                                            Babcia Danusia poleca 

 

 

 


Copyright © 2010 Szkoła Superbabci

Do góry