Przejdź do treści

Lubelska Szkoła Superbabci i Superdziadka

 

1.ŻEBERKA W KAWIE.

  • 1 1/2 kg żeberek - pasków
  • 2 cebule
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Żeberka dzielę na porcje. Doprawiam solą i pieprzem, układam w naczyniu żaroodpornym i zostawiam w lodówce na noc. Następnego dnia wstawiam do piekarnika i piekę 1,5 godziny. Gdy żeberka się pieką, obieram 2 duże cebule i kroję w talarki. Rozrabiam w kubku śmietanę z koncentratem oraz kawą. Po 1.5 godz. wyjmuję mięso z piekarnika, posypuję cebulą i polewam sosem. Wstawiam ponownie do piekarnika na 20 minut. Podaję z ziemniakami oraz buraczkami, względnie z surówką. Moim koleżankom danie smakowało, a przepis był czymś nowym w domowym menu.

                                                                                                          Babcia Stasia

2.FAŁSZYWE KURCZĘTA.

 

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • namoczona bułka
  • zielona posiekana pietruszka
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta

Piersi z kurczaka pokroić w plastry, rozbić lekko tłuczkiem. Mięso mielone wyrobić z jajkiem, namoczoną bułką, solą, pieprzem i zieloną pietruszką. Farsz wykładać na plastry mięsa, zwinąć i spiąć wykałaczką. Roladki maczać w roztrzepanym jajku, otoczyć w bułce tartej, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Podawać z ziemniakami i surówką. Coś pysznego!

                                                                                                                                                                  Babcia Stasia.

3.ZAPIEKANKA A´LA ZRAZY PO NELSOŃSKU. 

Zdarza się, że zostaje nam mięso z rosołu. Następnego dnia możemy go wykorzystać na wspaniałą zapiekankę.

  • 4 duże cebule
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach
  • resztki gotowanego mięsa
  • 40 dag pieczarek (mogą być również suszone, ugotowane grzybki)
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa

Obrane ziemniaki pokroić w plastry. W gęsiarce wysmarowanej oliwą ułożyć warstwami: ziemniaki, cebulę pokrojoną w talarki, potem pokrojone mięso i na wierzch pieczarki lub grzybki. Następne warstwy powtarzać, posypując je solą i pieprzem, a po wierzchu polać oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35 minut. Wszystkie składniki przechodzą podczas zapiekania wspaniałym aromatem, a my nie możemy doczekać się na tę potrawę.

                                                                                                                                                                 Babcia Stasia.

4.FLACZKI JARSKIE.

Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę drobno pokroić. Ugotować wywar. Usmażyć naleśniki i po wystygnięciu, pokroić jak makaron. Wrzucić go do wywaru, wsypać drobno pokrojoną pietruszkę, zielony koperek. Koniecznie wsypać suszony majeranek, doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem podgrzać.

Flaczki smakują bardzo. Wszyscy dopominają się o dokładkę.

                                                                                                                                                                    Babcia Stasia.

5.ZUPA SELEROWO – CHRZANOWA.

Właśnie spodziewałam się gościa, a czasu na przygotowanie miałam mało i wtedy przypomniał mi się przepis na zupę mniej znaną, a smaczną.

Dość spory seler pokroić w kostkę i obsmażyć na oleju na złocisty kolor. Kostkę rosołową rozpuścić w litrze wody i wrzucić seler. Gotować przez chwilę, aż będzie miękki, a następnie zmiksować. Dodać łyżkę chrzanu ze słoiczka i łyżkę – dwie śmietany. Dolać wody w zależności od tego, jaką gęstość chcemy otrzymać. Dosolić, a jak ktoś chce, to i trochę popieprzyć. Zupa powinna postać chwilę, by smaki się pomieszały. Przed podaniem podgrzać i podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Ja wybrałam gotowy groszek, ale na chwilę włożyłam go do piekarnika, by był kruchy. Mój gość się oblizywał i kazał sobie tłumaczyć, jak gotuje się taką zupę, więc pewnie i innym będzie smakować.

 

                             Babcia Zosia


6.PYSZNE KLUSKI  BABCI BASI.

Kolejny przepis zajmuje ważne miejsce we wspomnieniach moich dzieci, bo łączy się z osobą nieżyjącej już, niestety, ich babci, która na nasz przyjazd do niej gotowała wielki gar olbrzymich klusek. Doskonałe były na świeżo, ale równie dobre na drugi dzień, podsmażone na (niezdrowym?!) tłuszczu.

  • 2 kg ziemniaków
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 30 dag mięsa (niekoniecznie chudego)
  • cebula, olej
  • sól, pieprz

Ziemniaki wyszorować. 1/3 ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, przepuścić przez maszynkę. Resztę zetrzeć na tarce, odcisnąć. Ugotowane i utarte ziemniaki wymieszać z mąka, solą. Mięso ugotować, zemleć, dodać przyprawy, zeszkloną na oleju cebulę. Kawałek ciasta spłaszczyć, na środku położyć farsz. Zlepiać podłużne kluski, wrzucać do osolonej wody. Gotować 30 min. Podawać z cebulą i skwarkami.

 

7.ROLMOPSY Z BAKŁAŻANA BABCI KRYSI.

Miałam za zadanie przynieść jakąś potrawę na przyjęcie. Skorzystałam z przepisu, wg którego Babcia Krysia zrobiła bakłażany i przyniosła do spróbowania. Smakowały i były oryginalne. A więc zabrałam się do roboty.

Najpierw trudno było mi kupić bakłażany, ale „mój zieleniak” zamówił kilka ( 1kg kosztuje 10 zł). Ja kupiłam trzy sztuki, ale właściwie mogłam dwa, bo każdą sztukę należy cienko pokroić i wychodzi 10-12 plastrów z jednego. Posolić z obu stron i zostawić na kilka godzin

 ( ja zostawiłam na noc). Następnie odlałam wodę i osuszyłam na ręczniku. Babcia Krysia kazała obsmażyć na oleju, ale …zapomniałam i też były dobre. W cienkie i miękkie plastry łatwo zawijać farsz. Plastry dobrze posmarować czosnkiem i majonezem, a farsz może być różny np. mielone orzechy lub mielone mięso z przyprawami. Ja dodałam jeszcze pół suszonej śliwki i po zawinięciu pospinałam wykałaczką. Ułożyłam na półmisku i ozdobiłam pomidorami i zieloną pietruszką. Nie było osoby, która by się nie skusiła i nie zapytała o przepis. A oto chodzi gdy zaprasza się gości

 

                                                                                                                                                      Babcia Zosia

8.SAŁATKA PEŁNA BARW BABCI BASI.

Zapisując przepisy, uwzględniam w nich szczyptę wspomnień, bo staram się dodawać do nich notatkę, gdzie lub u kogo danie zapadło mi w pamięć.

Dzięki temu dana potrawa kojarzy mi się z konkretnym miejscem lub też konkretną osobą. Wtedy wszystko inaczej smakuje!

Przepis zapisany podczas spotkania klasowego po 30 latach od ukończenia szkoły, gdy zebraliśmy się w Mońkach u jednego z klasowych kolegów. Kojarzy mi się z widokiem rozlewisk Biebrzy, łosiami.. – a sałatka i śledzie to był dodatek do tych przyrodniczych  atrakcji.

SKŁADNIKI:

  • Pokrojone w kostkę: pierś kurczaka, cebula, ogórki konserwowe, czerwona papryka,
  • przyprawa „Gyros”,
  •  keczup, majonez,
  • kukurydza z puszki,
  • posiekana kapusta pekińska.

Kurczaka posypać przyprawą, zostawić na jakiś czas, usmażyć, wystudzić. Wszystkie składniki podzielić na pół. Układać warstwami (najlepiej w przezroczystym naczyniu): warstwa kurczaka, posolona cebula, ogórek konserwowy, trochę keczupu, kukurydza, kapusta pekińska, majonez. Potem w ten sam sposób tworzymy drugą warstwę.

 

9.ŚLEDZIE W TOWARZYSTWIE ŚLIWEK.

- powidła śliwkowe

- pół szklanki oliwy z oliwek

- 2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku

- śliwki wędzone pokrojone w paski

Składniki podgrzewać na patelni, aż się połączą z oliwą. Zimnym sosem zalać śledzie.

 

10.Pilaw.

  • cielęcina, wieprzowina, piersi z kurczaka
  • olej
  • 1 duża cebula
  • marchewka
  • papryka słodka
  • ryż
  • sól, pieprz, curry, imbir, kurkuma

Mięso w kostkę (cielęcina, wieprzowina, piersi z kurczaka) podsmażyć na oleju, zdjąć, a na oleju dusić 1 dużą cebulę i sporo tartej marchewki. Dodać mięso, sól, pieprz, curry, imbir, paprykę słodką, kurkumę (można przyprawę chińską). Dusić do miękkości (trochę wody). Uprażyć lub ugotować lekko ryż, wymieszać z mięsem – zawinąć w koc. Smacznego !

                                                                                                                                                      Życzy Babcia Majka

11.KROKIETY Z RYŻU.

  • 1 szklanka ryżu
  • 1.5 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu
  • sól i pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia

 

Ryż prażę na sypko, cebulę rumienię na tłuszczu. Wykładam do miski wszystkie składniki, doprawiam solą i pieprzem, wyrabiam ręką i formuję wałeczki 2,5cm na 8 cm. Obsmażam na patelni i podaję na gorąco. Można je polać sosem grzybowym. Smakują bardzo...

                                                                                                                                             Superbabcia Stasia

12.KASZANKA.

  • 2 szklanki kaszy gryczanej
  • 1 kgpłucek wieprzowych lub innego mięsa gotowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki smalcu

 

Gotuję płucka i mielę je w maszynce do mięsa. Kaszę zalewam 4 szklankami wywaru pozostałego po gotowaniu i odstawiam do napęcznienia. Płucka, kaszę, 1 łyżkę smalcu wyrabiam ręką. Dodaję sól i pieprz do smaku. Przekładam do naczynia szklanego wysmarowanego tłuszczem. Wstawiam do piekarnika i zapiekam 40 minut. Kolacja na zimowy wieczór palce lizać.

                                                                                                                                          Superbabcia Stasia

13. ZUPA RYBNA.

 

Składniki ;

 

2 marchewki

Pietruszka

Kawałek selera

½ pora

½ kg filetów rybnych rozmrożonych

Sól , pieprz i tymianek do smaku

 

Na patelnię wykładam  2 łyżki masła i na rozgrzane  masło wrzucam  warzywa pokrojone w kostkę .Lekko  podduszam   ,następnie przekładam  do garnka ,dolewam  3 litry wody i powoli gotuję .Obrane i pokrojone ziemniaki dodaję  do zupy i dalej gotuję  .Jak ziemniaki nie będą jeszcze całkiem  miękkie solę  i doprawiam  pieprzem i tymiankiem.  Wykładam  na zupę filety pokrojone  w  porcję i gotuję  10 minut{ nie mieszać }.Tak gotową zupę nakładam łyżką wazową na talerze wraz z porcjami ryby .Bardzo ładnie prezentuje się na talerzach i jest bardzo dietetyczna .

Superbabcia Stasia Węgorek

14. Krokiety z pieczarkami

 

Na naleśniki ;

 

1 litr mleka

2 łyżki oliwy

20 dkg mąki

1 jajko

Sól i cukier do smaku

Ciasto dobrze mieszam – powinno mieć gęstość śmietany i smażę naleśniki .

 

1 kg pieczarek duszę z cebulą na oliwie i po ostudzeniu przekręcam przez maszynkę ,doprawiam solą i pieprzem do smaku , smaruję każdy naleśnik .Zawijam dwa boki ,następnie zwijam w rulon ,obtaczam w jajku i bułce tartej i podsmażam na oliwie .W filiżance podaję gorący czerwony barszczyk i tak przygotowany krokiet –wspaniały na każdą porę i okazję .

 

Stasia Węgorek

15.  Tarta na słono

Składniki;

1 szklanka mąki

1/5 kostki margaryny

1/3 szklanki wody

Szczypta soli

1 ½ szklanki suchej fasoli

 

Z mąki ,margaryny , wody i szczypty soli zagniatam ciasto i wkładam na ½ godziny w

woreczku foliowym do lodówki .Po ½ godzinie smaruję foremkę oliwą, rozgniatam ciasto na spodzie i po bokach foremki ,wysypuję fasolę i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut ,w tym czasie przygotowuję nadzienie;

 

Nadzienie :

 

3 całe jaka wbijam do miski ,lekko roztrzepuję

Dokładam pokrojoną w kostkę szynkę 15 dkg

Dokładam starty żółty ser 15 dkg

Dodaję 2 łyżki mleka lub śmietany

 

Wymieszam to wszystko ,wyjmuję z piekarnika ciasto ,wysypuję fasolę na talerz ,a na ciasto wylewam masę i ponownie zapiekam 20 minut. Fasola jak wystygnie przechowuję w słoiku do ponownego użycia .

 

Stasia Węgorek


Copyright © 2010 Szkoła Superbabci

Do góry