Coś smacznego na obiad
DrukujŻEBERKA DUSZONE W CEBULI
- 1 kg chudych żeberek (najlepiej tzw. paski)
- 0,5 kg cebuli pokrojonej w półtalarki
- 2 średnie obrane marchewki
- 2-3 liście laurowe,4-5 ziaren ziela angielskiego
- sól ,pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie
1. żeberka umyć ,pokroić na kawałki, posolić ,popieprzyć i obsmażyć na oleju, następnie wyłożyć do
płaskiego garnka.
2. pokrojoną cebulę podsmażyć na tym samym oleju ,posolić, dodać do żeberek.
3. do garnka dołożyć marchewkę i przyprawy ,dolać do połowy wody ,żeberka nie muszą być zanurzone, bo mają się dusić, a nie pływać.
4.dusić pod przykryciem ok.1 godz. Po ugotowaniu można zagęścić mąką z wodą ale jest to niekonieczne ,gdyż ta ilość cebuli powoduje, że sos nie jest wodnisty. Ale oczywiście to rzecz gustu i smaku.
NALEŚNIKI
Składniki:
-125 g mąki pszennej
-15 g drobnego cukru
-szczypta soli
-2 jajka
-325 ml mleka
-100 ml śmietany kremówki
-kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny
do smażenia :
-20 g stopionego masła (można użyć oleju)
Wykonanie:
Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy jajka,dobrze mieszamy składniki trzepaczką ,dolewając 100 ml mleka. Ciągle mieszając dolewamy resztę mleka i śmietanę. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.
Przed przystąpieniem do smażenia dodać esencję waniliową ,pomarańczową lub startą skórkę z cytryny. Patelnię (22 cm średnicy) smarujemy odrobiną masła i podgrzewamy. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą sie dziurki, odwracamy nalesnik i smażymy kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz. Podawajemy z dowolnym słodkim nadzieniem:)
Smacznego :)
Lemieszka.
Lubię czasami ugotować jakąś potrawę z dzieciństwa ,
którą gotowała moja mamusia ,a nam sprawiał wielką frajdę zajadania się .
1 kgziemniaków
2 czubate łyżki mąki pszennej
20 da słoniny lub boczku
Szklanka gęstej śmietany
1 cebula
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie .
W między czasie smażymy słoninkę z cebulką i jak cebulka
zeszkli się dolewamy śmietanę ,gotujemy chwilkę –utworzy się sos .
Ugotowane ziemniaki odlewamy ale zostawiamy na dnie
około trzech łyżek wody i dosypujemy mąkę
,potrząsamy i prażymy na wolnym ogniu około pięciu minut
od czasu do czasu potrząsają garnkiem
{nie będzie czuć surowizny mąki
}Następnie należy dobrze potłuc na jednolitą masę .
Wykładamy na talerz polewamy sosem i z apetytem zjadamy –smacznego .
Stasia Węgorek
Krokiety z pieczarkami. 
Na naleśniki ;
1 litr mleka
2 łyżki oliwy
20 dkg mąki
1 jajko
Sól i cukier do smaku
Ciasto dobrze mieszam –winno mieć gęstość śmietany i smażę naleśniki .
1 kg pieczarek duszę z cebulą na oliwie i po ostudzeniu przekręcam przez maszynkę ,doprawiam solą i pieprzem do smaku , smaruję każdy naleśnik .Zawijam dwa boki ,następnie zwijam w rulon ,obtaczam w jajku i bułce tartej i podsmażam na oliwie .W filiżance podaję gorący czerwony barszczyk i tak przygotowany krokiet –wspaniały na każdą porę i okazję .
Stasia Węgorek
Tarta na słono : 
Składniki;
1 szklanka mąki
1/5 kostki margaryny
1/3 szklanki wody
Szczypta soli
1 ½ szklanki suchej fasoli
Z mąki ,margaryny , wody i szczypty soli zagniatam ciasto i wkładam na ½ godziny w
woreczku foliowym do lodówki .Po ½ godzinie smaruję foremkę oliwą, rozgniatam ciasto na spodzie i po bokach foremki ,wysypuję fasolę i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut ,w tym czasie przygotowuję nadzienie;
Nadzienie :
3 całe jaka wbijam do miski ,lekko roztrzepuję
Dokładam pokrojoną w kostkę szynkę 15 dkg
Dokładam starty żółty ser 15 dkg
Dodaję 2 łyżki mleka lub śmietany
Wymieszam to wszystko ,wyjmuję z piekarnika ciasto ,wysypuję fasolę na talerz ,a na ciasto wylewam masę i ponownie zapiekam 20 minut. Fasola jak wystygnie przechowuję w słoiku do ponownego użycia .
Stasia Węgorek
Zupa rybna. 
Składniki ;
2 marchewki
Pietruszka
Kawałek selera
½ pora
½ kg filetów rybnych rozmrożonych
Sól , pieprz i tymianek do smaku
Na patelnię wykładam 2 łyżki masła i na rozgrzane masło wrzucam warzywa pokrojone w kostkę .Lekko podduszam ,następnie przekładam do garnka ,dolewam 3 litry wody i powoli gotuję .Obrane i pokrojone ziemniaki dodaję do zupy i dalej gotuję .Jak ziemniaki nie będą jeszcze całkiem miękkie solę i doprawiam pieprzem i tymiankiem. Wykładam na zupę filety pokrojone w porcję i gotuję 10 minut{ nie mieszać }.Tak gotową zupę nakładam łyżką wazową na talerze wraz z porcjami ryby .Bardzo ładnie prezentuje się na talerzach i jest bardzo dietetyczna .
Superbabcia Stasia Węgorek