ŻEBERKA DUSZONE W CEBULI

 

 

Przygotowanie

1.  żeberka umyć ,pokroić na kawałki, posolić ,popieprzyć i obsmażyć na oleju,  następnie wyłożyć   do

 płaskiego garnka.

2.  pokrojoną cebulę podsmażyć na tym samym oleju ,posolić, dodać do żeberek.

 

3.    do garnka dołożyć marchewkę i przyprawy ,dolać do połowy wody ,żeberka nie   muszą być     zanurzone, bo mają się dusić, a nie pływać.

4.dusić pod przykryciem ok.1 godz. Po ugotowaniu można zagęścić mąką z wodą ale jest to niekonieczne ,gdyż ta ilość cebuli powoduje, że sos nie jest wodnisty. Ale oczywiście to rzecz gustu i smaku.

 

NALEŚNIKI

 


Składniki:

-125 g mąki pszennej

-15 g drobnego cukru

-szczypta soli

-2 jajka

-325 ml mleka

-100 ml śmietany kremówki

-kilka kropel esencji waniliowej, pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny 

do smażenia :

-20 g stopionego masła (można użyć oleju) 

 

Wykonanie:

Mąkę, cukier i sól wsypujemy do miski. Dodajemy  jajka,dobrze mieszamy składniki trzepaczką ,dolewając  100 ml mleka. Ciągle mieszając  dolewamy  resztę mleka i śmietanę. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.

Przed przystąpieniem do smażenia dodać esencję waniliową ,pomarańczową lub startą skórkę z cytryny. Patelnię (22 cm średnicy) smarujemy  odrobiną masła i podgrzewamy. Nalewamy cienką warstwę ciasta i smażymy około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą sie dziurki, odwracamy  nalesnik i smażymy  kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz. Podawajemy z dowolnym słodkim nadzieniem:)

Smacznego :)

 

 

Lemieszka.

 

Lubię czasami ugotować jakąś potrawę z dzieciństwa ,

którą gotowała moja mamusia ,a nam sprawiał wielką frajdę zajadania się .

1 kgziemniaków

2 czubate łyżki mąki pszennej

20 da słoniny lub boczku

Szklanka gęstej śmietany

1 cebula

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie .

W między czasie smażymy słoninkę z cebulką i jak cebulka

 zeszkli się dolewamy śmietanę ,gotujemy chwilkę –utworzy się sos .

Ugotowane ziemniaki odlewamy ale zostawiamy na dnie

około trzech łyżek wody i dosypujemy mąkę

,potrząsamy i prażymy na wolnym ogniu około pięciu minut

od czasu do czasu potrząsają garnkiem

 {nie będzie czuć surowizny mąki

}Następnie należy dobrze potłuc na jednolitą masę .

Wykładamy na talerz  polewamy sosem i z apetytem zjadamy –smacznego .

 

Stasia Węgorek

 

Krokiety z pieczarkami.    

 

Na naleśniki ;

1 litr mleka

2 łyżki oliwy

20 dkg mąki

1 jajko

Sól i cukier do smaku

Ciasto dobrze mieszam  –winno mieć gęstość śmietany i smażę  naleśniki .

 

1 kg pieczarek duszę  z cebulą na oliwie i po ostudzeniu przekręcam przez maszynkę ,doprawiam solą i pieprzem do smaku , smaruję każdy naleśnik .Zawijam dwa boki ,następnie zwijam w rulon  ,obtaczam w jajku i bułce tartej i podsmażam na oliwie .W filiżance podaję gorący czerwony barszczyk i tak przygotowany krokiet –wspaniały na każdą porę i okazję .

 

                           Stasia Węgorek

 

 

                    Tarta na słono :                                  

 

Składniki;

1 szklanka mąki

1/5 kostki margaryny

1/3 szklanki wody

Szczypta soli

1 ½ szklanki suchej fasoli

 

Z mąki ,margaryny , wody i szczypty soli  zagniatam ciasto i wkładam na ½ godziny w

woreczku foliowym do lodówki .Po ½ godzinie smaruję foremkę oliwą, rozgniatam ciasto na spodzie i po bokach foremki ,wysypuję fasolę i wstawiam do nagrzanego piekarnika na 15 minut ,w tym czasie przygotowuję nadzienie;

 

Nadzienie :

 

3 całe jaka wbijam do miski ,lekko roztrzepuję

Dokładam pokrojoną w kostkę szynkę 15 dkg

Dokładam starty żółty ser 15 dkg

Dodaję 2 łyżki mleka lub śmietany

 

Wymieszam to wszystko ,wyjmuję z piekarnika ciasto ,wysypuję fasolę na talerz ,a na ciasto wylewam masę i ponownie zapiekam 20 minut. Fasola jak wystygnie przechowuję w słoiku do ponownego użycia .

 

                                Stasia Węgorek

 

 

 

Zupa rybna.                                                  

 

Składniki ;

2 marchewki

Pietruszka

Kawałek selera

½ pora

½ kg filetów rybnych rozmrożonych

Sól , pieprz i tymianek do smaku

 

Na patelnię wykładam  2 łyżki masła i na rozgrzane  masło wrzucam  warzywa pokrojone w kostkę .Lekko  podduszam   ,następnie przekładam  do garnka ,dolewam  3 litry wody i powoli gotuję .Obrane i pokrojone ziemniaki dodaję  do zupy i dalej gotuję  .Jak ziemniaki nie będą jeszcze całkiem  miękkie solę  i doprawiam  pieprzem i tymiankiem.  Wykładam  na zupę filety pokrojone  w  porcję i gotuję  10 minut{ nie mieszać }.Tak gotową zupę nakładam łyżką wazową na talerze wraz z porcjami ryby .Bardzo ładnie prezentuje się na talerzach i jest bardzo dietetyczna .

 

                      Superbabcia Stasia Węgorek


Copryright © Lubelska Szkoła Superbabci i Superdziadka.