Dla zdrowia babci
Drukuj1. ŻURAWINA JAK ANTYBIOTYK – PRZEPIS BABCI MAJKI.
- 1kg żurawiny
- 1 szklanka miodu
- 2 ząbki czosnku
- sok z 2 cytryn
Żurawinę zmiksować mikserem, dodać miód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryn.
Dokładnie wymieszać drewnianą łyżką w emaliowanym garnku. Złożyć do wyparzonych i wysuszonych słoików. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Zapobiegawczo – 1 łyżeczka dziennie.
Leczniczo na przeziębienie, katar, grypę - 3 razy po łyżeczce.
2. ALOES WEDŁUG BABCI STASI.
- 25 dag aloesu
- 25 dag miodu
- 35 dag czerwonego wina 6-11%
Połączyć, po 5 dniach pić po łyżce stołowej 1 godzinę przed jedzeniem.
3. KROPLE BURSZTYNOWE BABCI STASI.
100 g bursztynu zalać 200 ml spirytusu 95%. Potrząsać butelką od czasu do czasu. Po dziesięciu dniach przelać do ciemnej butelki. Używać jako kropli lub do nacierania bolących miejsc.
4. KIT PSZCZELI WEDŁUG BABCI STASI.
Kit pszczeli w słoiczku kupujemy w sklepie z miodami. Zalewamy 200 ml spirytusu. Przez kilka dni potrząsamy butelką, aż się zupełnie rozpuści. Przelewamy i trzymamy w ciemnym szkle.
Używamy jako kropli do picia na czczo – goi wrzody żołądka. Zewnętrznie – na opryszczkę lub inne wypryski. Reakcja bardzo szybka.
5. KURACJA CZOSNKOWA BABCI STASI.
- 3 główki czosnku
- 3 duże cytryny
- 200 ml miodu
Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać sok z cytryn, połączyć z miodem. Trzymać w lodówce w pojemniku z pokrywką. Spożywać rano – 1 łyżeczkę, godzinę przed posiłkiem. Działa uodporniająco lub jako antybiotyk.
Zdrówka!