Przejdź do treści

Lubelska Szkoła Superbabci i Superdziadka

1. POMIDORY W GALARECIE BABCI TERESY.

  • 5 kg podłużnych pomidorów (tzw. przemysłowych, gruntowych „lima” lub innych twardych)
  • cebula
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • ziele angielskie

Zalewa:

  • na 1 litr wody 15 łyżeczek żelatyny
  • 4 łyżki octu
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • vegeta

Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy i studzimy.

Warto jej spróbować, może ktoś uzna, że trzeba ją lepiej doprawić.

Moja uwaga: nie zagotowywałam zalewy z żelatyną, tylko dodałam żelatynę do wrzącej zalewy i wymieszałam dokładnie.

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki, mniejsze można dać w całości.

Do słoika wrzucamy ząbek czosnku, trochę cebuli i zielonej pietruszki oraz trzy ziarenka ziela angielskiego.

Wkładamy pomidory do maksymalnej wysokości ¾ słoika. Zalewamy zalewą, zamykamy i gotujemy około 8 minut. Słoiki się zamkną i wytrzymają całą zimę. Po wystudzeniu zawartość zaczyna tężeć. Przechowujemy słoiki w chłodnym miejscu.

Moja uwaga: Cebulę można dodać do gotowania zalewy, żeby była bardziej miękka, albo ją sparzyć przed włożeniem do słoików.

Smacznego!

	

2. OGÓRKI W MUSZTARDZIE FRANCUSKIEJ BABCI ZOSI.

Łagodne, oryginalne, podaję na święta i dla gości. Zwykle proszą o przepis.

  • 4 kg ogórków należy obrać ze skórki, najlepiej w rękawiczkach gumowych, bo ręce zielenieją

Zalewa

  • 1 szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 8 łyżeczek musztardy z gorczycą ( tzw. francuska)
  • 1 łyżka soli

Wszystko zagotować. Zalać zalewą obrane ogórki, pasteryzować 5 min. od chwili zagotowania. Na końcu dodać szczyptę kurkumy i wtedy nabierają ładnego, lekko żółtego koloru. Trochę mi zabrakło zalewy, więc dorabiałam na półtora szklanki wody, trzy łyżki octu, 3 łyżki cukru i łyżeczkę musztardy i soli.

 

3. SMALEC DO CHLEBA.

  • 40 dkg słoniny
  • 40 dkg podgardla (daje ono wspaniały aromat)
  • 40 dkg chudego mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Słoninę oraz podgardle kroję w kostkę i wykładam na patelnię. Powoli topię. Jak już będzie na patelni trochę stopionego tłuszczu, dodaję mięso pokrojone w kostkę. Pod koniec smażenia dokładam cebulę i czosnek, lekko podsmażam. Po przestudzeniu mielę w maszynce, doprawiam solą i  pieprzem. Przekładam do pojemnika z pokrywką. Gdy zastygnie, wkładam do lodówki, gdzie długo nie postoi, bo bardzo wszystkim smakuje.

 

                                                                                                                                              Superbabcia Stasia


Copyright © 2010 Szkoła Superbabci

Do góry