Przejdź do treści

Lubelska Szkoła Superbabci i Superdziadka

1. NALEWKA Z ARONII – DZIADKA TADKA.

  • 1 kilogram  aronii
  • 450 sztuk liści z wiśni
  • 3 litry wody

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę.

Zlać wywar i dodać;

  • 1 kilogram cukru
  • 2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego.

Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut.

Ostudzić .

Wlać 1 litr spirytusu – rozlewać do butelek, ma wyjść 4,5 litra nalewki.

Jeśli jest mniej – dolać przegotowanej wody.

Nalewka super polecam – babcia Lusia.

 

2. SCHAB GOTOWANY – PRZEPIS BABCI JOLI.

ok 1 kg schabu bez kości, wody ok 2 l tak aby zakryła schab w garnku, 1 łyżka
majeranku, 1 łyżka pieprzu mielonego, 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanki
soli. Gotujemy od zagotowania ok.10 minut , zostawiamy do następnego
dnia. Drugiego dnia czynność powtarzamy i wyjmujemy z zalewy jak
ostygnie. Smacznego.

Polecam  - babcia  Lusia.

 

3. KOKOSANKI BABCI STASI.

  • 8 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki mleka
  • pół kg mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

W garnku rozpuścić margarynę, cukier, miód, mleko. Lekko ostudzić. Dodać 2 całe jajka, mąkę i proszek do pieczenia, szybko uwiercić. Wylać na płaską blaszkę, piec na złoty kolor. 

Polewa

  • 1 margaryna
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka mleka
  • szklanka cukru

Gotować 15 minut. Dodać kieliszek spirytusu. Ciasto kroić w kwadraty, maczać w polewie, otoczyć w wiórkach kokosowych.

                                                                                                                                                                  Smacznego!

 

4. AJERKONIAK BABCI STASI.

 

  • 4 żółtka
  • 2 razy po 20 dag cukru pudru
  • ½ l mleka
  • ¼ l spirytusu 95 %
  • wanilia

 

Żółtka uwiercić z 20 dag cukru pudru. Mleko zagotować z wanilią, dodać 20 dag cukru pudru – ostudzić. Ostudzone mleko połączyć z utartymi żółtkami, dodawać powoli spirytus. Wymieszać, rozlać do butelek. Podawać do ciasta lub polewać nim lody.

 

Smacznego!


5. TORT DLA ZIĘCIA OD TEŚCIOWEJ ZOSI.

Szykuję tylko na jego urodziny i imieniny. Zjada ze smakiem i po rękach mnie całuje

( jak mu podstawię, rękę, oczywiście: ze słowami „ nie całujta”)

 

Ciasto

  • 5 jajek
  • 1szklanak cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki ciemnego kakao

Tak jak przy pieczeniu biszkoptu – ubijam białka, potem dodaję żółtka, cukier, a na końcu proszek, mąkę i kakao – mieszam łyżką.

Ciemny biszkopt kroję na 3 części.

 

Nadzienie

Tu leży tajemnica!

Suszone śliwki ok. ¼ kg zagotować w małej ilości wody z cukrem. Pokroić w paski i zalać wódką lub spirytusem na dobę. Kompot ze śliwek – po rozcieńczeniu – wykorzystać do nasączania biszkoptu. Krem przeważnie wykorzystuję z torebki Krem czekoladowy do tortów.

 

Biszkopt po nasączeniu smaruję warstwą nutelli ( musi być ogrzana, by dała się posmarować) i na niej kładę śliwki. Przykrywam i kolejną warstwę, nasączam i smaruję powidłami lub np. dżemem z moreli niezbyt słodkim. Ostatnią warstwę nasączam i smaruję kremem. Dekoracje wg uznania, ale dobrze uwidocznić adresata wpisując jego imię. Ciasto włożyć do lodówki.

Nie podawać dzieciom. Mój zięć raczej nie częstuje też gości, bo sam go zjada w trzy dni.

 

6.KULEBIAK  Z  RYBĄ W SZPINAKU.

Składniki :

  • 30 dkg ryby / najlepszy smażony filet z dorsza /
  • 50 dkg szpinaku/ mrożony szpinak lub świeży /
  • opakowanie ciasta francuskiego ,
  • jajko do posmarowania ciasta i sklejenia
  • ziarno sezamowe do posypania
  • sól i pieprz do przyprawienia

Ciasto francuskie rozłorzyć na stolnicy , na środku wyłożyć rybę/ po usunięciu ości/. Na rybę nałożyć wcześniej ugotowany szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem aby dobrze się skleiło. Ciasto złożyć jak roladę , posmarować resztą jajka i posypać ziarnem sezamowym na wierzchu. Piec w temperaturze 170 stopni 30 minut.Podawać na gorąco z dodatkiem warzyw, najlepiej pomidorów.

7. MAKRELA w/g BABCI MAJKI.

 

  • 1 duża makrela
  • 1 kwaśne spore jabłko ( lub 2 małe)

Makrelę obrać, pokroić nożem i widelcem w misce wybrać resztę ości. Jabłko obrać, zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać dokładnie z rybą (nic więcej nie dodawać).

                                                                                                    Na Zdrowie!

8. MAZUREK ŚNIEGOWY BABCI MAJKI.

(jeśli masz dużo niepotrzebnych białek)

  • 10 białek
  • 15 dkg rozpuszczonego masła
  • 1,5 szklanki cukru drobnego
  • 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szt. zapachu waniliowego

Białka ubić na pianę z solą, dodać cukier, mąkę i ubić. Dodać masło, wiórki (ewentualnie skórkę pomarańcza) i wymieszać.

Piec w 180ºC około 50 minut. Można polać polewą.

                                                                                                 Smacznego!

9. KRUSZONKA KOKOSOWAK.

  • 1 szklanka mąki
  • 1½  szklanki wiórek kokosowych
  • ¾ kostki margaryny
  • ¾ szklanki cukru drobnego

Wszystko  usiekać nożem (zaokrąglonym końcem) w garnku i rozetrzeć rękami na dowolne ciasto, piec normalnie.

                                                                                               Smacznego!

    

10. KUNG - PAO BABCI MAJKI.

  • 3 piersi kurczaka
  • mąka ziemniaczana
  • zioła Curry
  • przyprawa do kurczaka
  • kurkuma
  • sos sojowy
  • sól czosnkowa
  • pieprz
  • papryka słodka
  • olej
  • 3 cebule
  • mieszanka studencka
  • koncentrat pomidorowy

Posypać piersi kurczaka mąką ziemniaczaną. Obsmażyć na oleju. Zdjąć mięso. Na oleju zeszklić 3 cebule, dodać orzechy, rodzynki ( mieszanka studencka ) i dusić. Dodać mięso, trochę wody, 2 łyżki sosu sojowego. Dusić i mieszać ok. 30 minut. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Podawać z ryżem.

                                                                                       Smacznego!

                                                                                                     Życzy Babcia Majka.

 

11.BISZKOPT Z MAKIEM

CIASTO

  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki oliwy
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej tortownicy. Piec ok. 30 min. Przekroić na pół.

MASA

  • 1,5 szklanki maku
  • 3 jaja
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 25 dag masła lub margaryny

Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 min. zagotować i odstawić do wystygnięcia. Odlać wodę i zemleć mak dwa razy. Drugi raz z cukrem. Połączyć z jajami, mąką. Zagotować masło i, nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą, gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto (najlepiej, jeśli jest upieczone poprzedniego dnia). Wierzch ciasta polać polewą kakaową i udekorować, np. bakaliami.

POLEWA

  • ¼ kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki kakao

Zagotować, aż się rozpuści, potem dodać kakao. Gotować ok. 3 min., ciągle mieszając.

 

12.KASZAKI JANOWSKIE – przepis od Zosi Widz-Baryły z Janowa

Są dwa rodzaje:Jaglak – czyli kasza jaglana i ser oraz Gryczak – to kasza gryczana i ser.

Gryczk może być na słono lub słodko jak kto lubi.

A oto podstawowe składniki na dwie wąskie blaszki

  • 2 litry mleka
  • O,5 kg kaszy
  • 50 – 60 dkg sera półtłustego
  • 1/2szklanki śmietany
  • 25 dkg masła
  • Cukier i sół do smaku
  • Do jaglaka dodajemy rodzynki i 5 jajek

Wykonanie:

Kaszę ugotować w mleku, ale uważać by się nie przypaliła. Pochłonie całe mleko po ostudzeniu i wtedy dodawać ser ( pokruszony) masło, śmietanę, sól i cukier ( a do Jaglaka jajka, a na końcu rodzynki) Masę wyrobić – ja używam miksera na niskich obrotach, zwłaszcza do Jaglaka.

Wyłożyć na dwie blaszki i piec ponad godzinę sprawdzając patyczkiem po godz.

Z wierzchu powinien być rumiany.

Pożywny, zdrowy i trochę inny smak, choć przypomina sernik.

Oczywiście można zrobić z połowy porcji.

Smacznego Babcia Zosia z Lublina, która piecze na okazję spotkań z dużą grupą.

 

13.Żeberka w coca coli !

  • 1 kg żeberek
  • 1 szklanka coca coli
  • 1 1/2 szklanki cukru brazowego lub miodu
  • 1 szklanka octu winnego jabłkowego

Żeberka solę i posypuję świeżo mielonym pieprzem, Układam w blaszce i wkladam do piekarnika. Colę, cukier i ocet gotuję w naczyniu bardzo powoli do zmniejszenia o połowę swojej objętości. Po 1/2 godz pieczenia żeberka polewam tym płynem i ponownie piekę. Po następnej 1/2 godz odwracam  żeberka na drugą stronę i polewam tą polewą oraz tym sosem co jest w blaszce. Piekę  do miękkości polewając i odwracając.

                                                                                                                                                                   Superbabcia Stasia

 

14.Pizza (ciasto bez rośnięcia).

  • 30 dkg pieczarek
  • 3 cebule
  • 2 łyzki oliwy
  • sól i pieprz do smaku {wszystko duszę na oliwie i odcedzam na sitku }
  • 30 dkg mąki
  • 3 dkg drożdży
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 3 łyżki wody

 

Do mąki kruszę drożdże dodaję oliwę i wodę - zagniatam ciasto na gładką masę. Na wysmarowaną  blaszkę wykładam ciasto i palcami rozgniatam ciasto na blasze. Ciasto smaruję keczupem, a następnie wykładam uduszone pieczarki z cebulką. Na to kładę plasterki pomidora i wszystko posypuję żółtym tartym serem. Wstawiam do piekarnika na 30 minut [temp 180 stopni ].

                                                                                                                                                                   Superbabcia Stasia

15.  Rolada szpinakowa z łososiem!

 

Składniki ;

Opakowanie mrożonego szpinaku

Łyżeczka masła

4 jajka

2 puszyste serki śmietankowe lub chrzanowe

20 dag łososia w plastrach

Sól

Pieprz

½ łyżeczki czosnku granulowanego

 

Przygotowanie ;

1}Szpinak podsmażamy na maśle ,doprawiamy solą i pieprzem ,odparowujemy i studzimy

2}Oddzielamy żółtka od białek .Z białek ubijamy sztywną  pianę .Masę szpinakową miksujemy z żółtkami ,dodajemy pianę , lekko mieszamy

3}Blachę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia .Nakładamy masę szpinakową i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni .Studzimy

4}Ciasto szpinakowe smarujemy twarożkiem .następnie na całej powierzchni układamy łososia. Formujemy roladę i ciasno zawijamy w folię spożywczą .Wstawiamy do lodówki Na kilka godzin aby zastygła  .Przed podaniem kroimy na ukos .

 

                                                                                                  Krysia Pręciuk


 


 


Copyright © 2010 Szkoła Superbabci

Do góry