Propozycje dla gości i zięcia
Drukuj1. NALEWKA Z ARONII – DZIADKA TADKA.
- 1 kilogram aronii
- 450 sztuk liści z wiśni
- 3 litry wody
Doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę.
Zlać wywar i dodać;
- 1 kilogram cukru
- 2 płaskie łyżki kwasku cytrynowego.
Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut.
Ostudzić .
Wlać 1 litr spirytusu – rozlewać do butelek, ma wyjść 4,5 litra nalewki.
Jeśli jest mniej – dolać przegotowanej wody.
Nalewka super polecam – babcia Lusia.
2. SCHAB GOTOWANY – PRZEPIS BABCI JOLI.
ok 1 kg schabu bez kości, wody ok 2 l tak aby zakryła schab w garnku, 1 łyżka
majeranku, 1 łyżka pieprzu mielonego, 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanki
soli. Gotujemy od zagotowania ok.10 minut , zostawiamy do następnego
dnia. Drugiego dnia czynność powtarzamy i wyjmujemy z zalewy jak
ostygnie. Smacznego.
Polecam - babcia Lusia.
3. KOKOSANKI BABCI STASI.
- 8 dag margaryny
- 10 dag cukru
- 2 łyżki miodu
- pół szklanki mleka
- pół kg mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnku rozpuścić margarynę, cukier, miód, mleko. Lekko ostudzić. Dodać 2 całe jajka, mąkę i proszek do pieczenia, szybko uwiercić. Wylać na płaską blaszkę, piec na złoty kolor.
Polewa
- 1 margaryna
- 2 łyżki kakao
- szklanka mleka
- szklanka cukru
Gotować 15 minut. Dodać kieliszek spirytusu. Ciasto kroić w kwadraty, maczać w polewie, otoczyć w wiórkach kokosowych.
Smacznego!
4. AJERKONIAK BABCI STASI.
- 4 żółtka
- 2 razy po 20 dag cukru pudru
- ½ l mleka
- ¼ l spirytusu 95 %
- wanilia
Żółtka uwiercić z 20 dag cukru pudru. Mleko zagotować z wanilią, dodać 20 dag cukru pudru – ostudzić. Ostudzone mleko połączyć z utartymi żółtkami, dodawać powoli spirytus. Wymieszać, rozlać do butelek. Podawać do ciasta lub polewać nim lody.
Smacznego!
5. TORT DLA ZIĘCIA OD TEŚCIOWEJ ZOSI.
Szykuję tylko na jego urodziny i imieniny. Zjada ze smakiem i po rękach mnie całuje
( jak mu podstawię, rękę, oczywiście: ze słowami „ nie całujta”)
Ciasto
- 5 jajek
- 1szklanak cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżeczki ciemnego kakao
Tak jak przy pieczeniu biszkoptu – ubijam białka, potem dodaję żółtka, cukier, a na końcu proszek, mąkę i kakao – mieszam łyżką.
Ciemny biszkopt kroję na 3 części.
Nadzienie
Tu leży tajemnica!
Suszone śliwki ok. ¼ kg zagotować w małej ilości wody z cukrem. Pokroić w paski i zalać wódką lub spirytusem na dobę. Kompot ze śliwek – po rozcieńczeniu – wykorzystać do nasączania biszkoptu. Krem przeważnie wykorzystuję z torebki Krem czekoladowy do tortów.
Biszkopt po nasączeniu smaruję warstwą nutelli ( musi być ogrzana, by dała się posmarować) i na niej kładę śliwki. Przykrywam i kolejną warstwę, nasączam i smaruję powidłami lub np. dżemem z moreli niezbyt słodkim. Ostatnią warstwę nasączam i smaruję kremem. Dekoracje wg uznania, ale dobrze uwidocznić adresata wpisując jego imię. Ciasto włożyć do lodówki.
Nie podawać dzieciom. Mój zięć raczej nie częstuje też gości, bo sam go zjada w trzy dni.
6.KULEBIAK Z RYBĄ W SZPINAKU.
Składniki :
- 30 dkg ryby / najlepszy smażony filet z dorsza /
- 50 dkg szpinaku/ mrożony szpinak lub świeży /
- opakowanie ciasta francuskiego ,
- jajko do posmarowania ciasta i sklejenia
- ziarno sezamowe do posypania
- sól i pieprz do przyprawienia
Ciasto francuskie rozłorzyć na stolnicy , na środku wyłożyć rybę/ po usunięciu ości/. Na rybę nałożyć wcześniej ugotowany szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem aby dobrze się skleiło. Ciasto złożyć jak roladę , posmarować resztą jajka i posypać ziarnem sezamowym na wierzchu. Piec w temperaturze 170 stopni 30 minut.Podawać na gorąco z dodatkiem warzyw, najlepiej pomidorów.
7. MAKRELA w/g BABCI MAJKI.
- 1 duża makrela
- 1 kwaśne spore jabłko ( lub 2 małe)
Makrelę obrać, pokroić nożem i widelcem w misce wybrać resztę ości. Jabłko obrać, zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać dokładnie z rybą (nic więcej nie dodawać).
Na Zdrowie!
8. MAZUREK ŚNIEGOWY BABCI MAJKI.
(jeśli masz dużo niepotrzebnych białek)
- 10 białek
- 15 dkg rozpuszczonego masła
- 1,5 szklanki cukru drobnego
- 3,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 szt. zapachu waniliowego
Białka ubić na pianę z solą, dodać cukier, mąkę i ubić. Dodać masło, wiórki (ewentualnie skórkę pomarańcza) i wymieszać.
Piec w 180ºC około 50 minut. Można polać polewą.
Smacznego!
9. KRUSZONKA KOKOSOWAK.
- 1 szklanka mąki
- 1½ szklanki wiórek kokosowych
- ¾ kostki margaryny
- ¾ szklanki cukru drobnego
Wszystko usiekać nożem (zaokrąglonym końcem) w garnku i rozetrzeć rękami na dowolne ciasto, piec normalnie.
Smacznego!
10. KUNG - PAO BABCI MAJKI.
- 3 piersi kurczaka
- mąka ziemniaczana
- zioła Curry
- przyprawa do kurczaka
- kurkuma
- sos sojowy
- sól czosnkowa
- pieprz
- papryka słodka
- olej
- 3 cebule
- mieszanka studencka
- koncentrat pomidorowy
Posypać piersi kurczaka mąką ziemniaczaną. Obsmażyć na oleju. Zdjąć mięso. Na oleju zeszklić 3 cebule, dodać orzechy, rodzynki ( mieszanka studencka ) i dusić. Dodać mięso, trochę wody, 2 łyżki sosu sojowego. Dusić i mieszać ok. 30 minut. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Podawać z ryżem.
Smacznego!
Życzy Babcia Majka.
11.BISZKOPT Z MAKIEM
CIASTO
- 4 jaja
- szklanka cukru
- 4 łyżki oliwy
- szklanka mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej tortownicy. Piec ok. 30 min. Przekroić na pół.
MASA
- 1,5 szklanki maku
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki cukru
- 25 dag masła lub margaryny
Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 min. zagotować i odstawić do wystygnięcia. Odlać wodę i zemleć mak dwa razy. Drugi raz z cukrem. Połączyć z jajami, mąką. Zagotować masło i, nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą, gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto (najlepiej, jeśli jest upieczone poprzedniego dnia). Wierzch ciasta polać polewą kakaową i udekorować, np. bakaliami.
POLEWA
- ¼ kostki masła lub margaryny
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki kakao
Zagotować, aż się rozpuści, potem dodać kakao. Gotować ok. 3 min., ciągle mieszając.
12.KASZAKI JANOWSKIE – przepis od Zosi Widz-Baryły z Janowa
Są dwa rodzaje:Jaglak – czyli kasza jaglana i ser oraz Gryczak – to kasza gryczana i ser.
Gryczk może być na słono lub słodko jak kto lubi.
A oto podstawowe składniki na dwie wąskie blaszki
- 2 litry mleka
- O,5 kg kaszy
- 50 – 60 dkg sera półtłustego
- 1/2szklanki śmietany
- 25 dkg masła
- Cukier i sół do smaku
- Do jaglaka dodajemy rodzynki i 5 jajek
Wykonanie:
Kaszę ugotować w mleku, ale uważać by się nie przypaliła. Pochłonie całe mleko po ostudzeniu i wtedy dodawać ser ( pokruszony) masło, śmietanę, sól i cukier ( a do Jaglaka jajka, a na końcu rodzynki) Masę wyrobić – ja używam miksera na niskich obrotach, zwłaszcza do Jaglaka.
Wyłożyć na dwie blaszki i piec ponad godzinę sprawdzając patyczkiem po godz.
Z wierzchu powinien być rumiany.
Pożywny, zdrowy i trochę inny smak, choć przypomina sernik.
Oczywiście można zrobić z połowy porcji.
Smacznego Babcia Zosia z Lublina, która piecze na okazję spotkań z dużą grupą.
13.Żeberka w coca coli !
- 1 kg żeberek
- 1 szklanka coca coli
- 1 1/2 szklanki cukru brazowego lub miodu
- 1 szklanka octu winnego jabłkowego
Żeberka solę i posypuję świeżo mielonym pieprzem, Układam w blaszce i wkladam do piekarnika. Colę, cukier i ocet gotuję w naczyniu bardzo powoli do zmniejszenia o połowę swojej objętości. Po 1/2 godz pieczenia żeberka polewam tym płynem i ponownie piekę. Po następnej 1/2 godz odwracam żeberka na drugą stronę i polewam tą polewą oraz tym sosem co jest w blaszce. Piekę do miękkości polewając i odwracając.
Superbabcia Stasia
14.Pizza (ciasto bez rośnięcia).
- 30 dkg pieczarek
- 3 cebule
- 2 łyzki oliwy
- sól i pieprz do smaku {wszystko duszę na oliwie i odcedzam na sitku }
- 30 dkg mąki
- 3 dkg drożdży
- 1/2 szklanki oliwy
- 3 łyżki wody
Do mąki kruszę drożdże dodaję oliwę i wodę - zagniatam ciasto na gładką masę. Na wysmarowaną blaszkę wykładam ciasto i palcami rozgniatam ciasto na blasze. Ciasto smaruję keczupem, a następnie wykładam uduszone pieczarki z cebulką. Na to kładę plasterki pomidora i wszystko posypuję żółtym tartym serem. Wstawiam do piekarnika na 30 minut [temp 180 stopni ].
Superbabcia Stasia
15. Rolada szpinakowa z łososiem!
Składniki ;
Opakowanie mrożonego szpinaku
Łyżeczka masła
4 jajka
2 puszyste serki śmietankowe lub chrzanowe
20 dag łososia w plastrach
Sól
Pieprz
½ łyżeczki czosnku granulowanego
Przygotowanie ;
1}Szpinak podsmażamy na maśle ,doprawiamy solą i pieprzem ,odparowujemy i studzimy
2}Oddzielamy żółtka od białek .Z białek ubijamy sztywną pianę .Masę szpinakową miksujemy z żółtkami ,dodajemy pianę , lekko mieszamy
3}Blachę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia .Nakładamy masę szpinakową i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni .Studzimy
4}Ciasto szpinakowe smarujemy twarożkiem .następnie na całej powierzchni układamy łososia. Formujemy roladę i ciasno zawijamy w folię spożywczą .Wstawiamy do lodówki Na kilka godzin aby zastygła .Przed podaniem kroimy na ukos .
Krysia Pręciuk