1. NALEWKA Z ARONII – DZIADKA TADKA.

Doprowadzić do wrzenia i gotować przez godzinę.

Zlać wywar i dodać;

Doprowadzić do wrzenia i gotować 15 minut.

Ostudzić .

Wlać 1 litr spirytusu – rozlewać do butelek, ma wyjść 4,5 litra nalewki.

Jeśli jest mniej – dolać przegotowanej wody.

Nalewka super polecam – babcia Lusia.

 

2. SCHAB GOTOWANY – PRZEPIS BABCI JOLI.

ok 1 kg schabu bez kości, wody ok 2 l tak aby zakryła schab w garnku, 1 łyżka
majeranku, 1 łyżka pieprzu mielonego, 4 ząbki czosnku, 1/2 szklanki
soli. Gotujemy od zagotowania ok.10 minut , zostawiamy do następnego
dnia. Drugiego dnia czynność powtarzamy i wyjmujemy z zalewy jak
ostygnie. Smacznego.

Polecam  - babcia  Lusia.

 

3. KOKOSANKI BABCI STASI.

W garnku rozpuścić margarynę, cukier, miód, mleko. Lekko ostudzić. Dodać 2 całe jajka, mąkę i proszek do pieczenia, szybko uwiercić. Wylać na płaską blaszkę, piec na złoty kolor. 

Polewa

Gotować 15 minut. Dodać kieliszek spirytusu. Ciasto kroić w kwadraty, maczać w polewie, otoczyć w wiórkach kokosowych.

                                                                                                                                                                  Smacznego!

 

4. AJERKONIAK BABCI STASI.

 

 

Żółtka uwiercić z 20 dag cukru pudru. Mleko zagotować z wanilią, dodać 20 dag cukru pudru – ostudzić. Ostudzone mleko połączyć z utartymi żółtkami, dodawać powoli spirytus. Wymieszać, rozlać do butelek. Podawać do ciasta lub polewać nim lody.

 

Smacznego!


5. TORT DLA ZIĘCIA OD TEŚCIOWEJ ZOSI.

Szykuję tylko na jego urodziny i imieniny. Zjada ze smakiem i po rękach mnie całuje

( jak mu podstawię, rękę, oczywiście: ze słowami „ nie całujta”)

 

Ciasto

Tak jak przy pieczeniu biszkoptu – ubijam białka, potem dodaję żółtka, cukier, a na końcu proszek, mąkę i kakao – mieszam łyżką.

Ciemny biszkopt kroję na 3 części.

 

Nadzienie

Tu leży tajemnica!

Suszone śliwki ok. ¼ kg zagotować w małej ilości wody z cukrem. Pokroić w paski i zalać wódką lub spirytusem na dobę. Kompot ze śliwek – po rozcieńczeniu – wykorzystać do nasączania biszkoptu. Krem przeważnie wykorzystuję z torebki Krem czekoladowy do tortów.

 

Biszkopt po nasączeniu smaruję warstwą nutelli ( musi być ogrzana, by dała się posmarować) i na niej kładę śliwki. Przykrywam i kolejną warstwę, nasączam i smaruję powidłami lub np. dżemem z moreli niezbyt słodkim. Ostatnią warstwę nasączam i smaruję kremem. Dekoracje wg uznania, ale dobrze uwidocznić adresata wpisując jego imię. Ciasto włożyć do lodówki.

Nie podawać dzieciom. Mój zięć raczej nie częstuje też gości, bo sam go zjada w trzy dni.

 

6.KULEBIAK  Z  RYBĄ W SZPINAKU.

Składniki :

Ciasto francuskie rozłorzyć na stolnicy , na środku wyłożyć rybę/ po usunięciu ości/. Na rybę nałożyć wcześniej ugotowany szpinak, przyprawić solą i pieprzem. Brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem aby dobrze się skleiło. Ciasto złożyć jak roladę , posmarować resztą jajka i posypać ziarnem sezamowym na wierzchu. Piec w temperaturze 170 stopni 30 minut.Podawać na gorąco z dodatkiem warzyw, najlepiej pomidorów.

7. MAKRELA w/g BABCI MAJKI.

 

Makrelę obrać, pokroić nożem i widelcem w misce wybrać resztę ości. Jabłko obrać, zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać dokładnie z rybą (nic więcej nie dodawać).

                                                                                                    Na Zdrowie!

8. MAZUREK ŚNIEGOWY BABCI MAJKI.

(jeśli masz dużo niepotrzebnych białek)

Białka ubić na pianę z solą, dodać cukier, mąkę i ubić. Dodać masło, wiórki (ewentualnie skórkę pomarańcza) i wymieszać.

Piec w 180ºC około 50 minut. Można polać polewą.

                                                                                                 Smacznego!

9. KRUSZONKA KOKOSOWAK.

Wszystko  usiekać nożem (zaokrąglonym końcem) w garnku i rozetrzeć rękami na dowolne ciasto, piec normalnie.

                                                                                               Smacznego!

    

10. KUNG - PAO BABCI MAJKI.

Posypać piersi kurczaka mąką ziemniaczaną. Obsmażyć na oleju. Zdjąć mięso. Na oleju zeszklić 3 cebule, dodać orzechy, rodzynki ( mieszanka studencka ) i dusić. Dodać mięso, trochę wody, 2 łyżki sosu sojowego. Dusić i mieszać ok. 30 minut. Dodać 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Podawać z ryżem.

                                                                                       Smacznego!

                                                                                                     Życzy Babcia Majka.

 

11.BISZKOPT Z MAKIEM

CIASTO

Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, mąkę, oliwę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej tortownicy. Piec ok. 30 min. Przekroić na pół.

MASA

Mak zalać wrzącą wodą. Po 20 min. zagotować i odstawić do wystygnięcia. Odlać wodę i zemleć mak dwa razy. Drugi raz z cukrem. Połączyć z jajami, mąką. Zagotować masło i, nie zdejmując z ognia, stopniowo dodawać mak. Gęstniejącą, gorącą masą przełożyć przekrojone ciasto (najlepiej, jeśli jest upieczone poprzedniego dnia). Wierzch ciasta polać polewą kakaową i udekorować, np. bakaliami.

POLEWA

Zagotować, aż się rozpuści, potem dodać kakao. Gotować ok. 3 min., ciągle mieszając.

 

12.KASZAKI JANOWSKIE – przepis od Zosi Widz-Baryły z Janowa

Są dwa rodzaje:Jaglak – czyli kasza jaglana i ser oraz Gryczak – to kasza gryczana i ser.

Gryczk może być na słono lub słodko jak kto lubi.

A oto podstawowe składniki na dwie wąskie blaszki

Wykonanie:

Kaszę ugotować w mleku, ale uważać by się nie przypaliła. Pochłonie całe mleko po ostudzeniu i wtedy dodawać ser ( pokruszony) masło, śmietanę, sól i cukier ( a do Jaglaka jajka, a na końcu rodzynki) Masę wyrobić – ja używam miksera na niskich obrotach, zwłaszcza do Jaglaka.

Wyłożyć na dwie blaszki i piec ponad godzinę sprawdzając patyczkiem po godz.

Z wierzchu powinien być rumiany.

Pożywny, zdrowy i trochę inny smak, choć przypomina sernik.

Oczywiście można zrobić z połowy porcji.

Smacznego Babcia Zosia z Lublina, która piecze na okazję spotkań z dużą grupą.

 

13.Żeberka w coca coli !

Żeberka solę i posypuję świeżo mielonym pieprzem, Układam w blaszce i wkladam do piekarnika. Colę, cukier i ocet gotuję w naczyniu bardzo powoli do zmniejszenia o połowę swojej objętości. Po 1/2 godz pieczenia żeberka polewam tym płynem i ponownie piekę. Po następnej 1/2 godz odwracam  żeberka na drugą stronę i polewam tą polewą oraz tym sosem co jest w blaszce. Piekę  do miękkości polewając i odwracając.

                                                                                                                                                                   Superbabcia Stasia

 

14.Pizza (ciasto bez rośnięcia).

 

Do mąki kruszę drożdże dodaję oliwę i wodę - zagniatam ciasto na gładką masę. Na wysmarowaną  blaszkę wykładam ciasto i palcami rozgniatam ciasto na blasze. Ciasto smaruję keczupem, a następnie wykładam uduszone pieczarki z cebulką. Na to kładę plasterki pomidora i wszystko posypuję żółtym tartym serem. Wstawiam do piekarnika na 30 minut [temp 180 stopni ].

                                                                                                                                                                   Superbabcia Stasia

15.  Rolada szpinakowa z łososiem!

 

Składniki ;

Opakowanie mrożonego szpinaku

Łyżeczka masła

4 jajka

2 puszyste serki śmietankowe lub chrzanowe

20 dag łososia w plastrach

Sól

Pieprz

½ łyżeczki czosnku granulowanego

 

Przygotowanie ;

1}Szpinak podsmażamy na maśle ,doprawiamy solą i pieprzem ,odparowujemy i studzimy

2}Oddzielamy żółtka od białek .Z białek ubijamy sztywną  pianę .Masę szpinakową miksujemy z żółtkami ,dodajemy pianę , lekko mieszamy

3}Blachę o wymiarach 23x38 cm wykładamy papierem do pieczenia .Nakładamy masę szpinakową i pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni .Studzimy

4}Ciasto szpinakowe smarujemy twarożkiem .następnie na całej powierzchni układamy łososia. Formujemy roladę i ciasno zawijamy w folię spożywczą .Wstawiamy do lodówki Na kilka godzin aby zastygła  .Przed podaniem kroimy na ukos .

 

                                                                                                  Krysia Pręciuk


 


 


Copryright © Lubelska Szkoła Superbabci i Superdziadka.